Vintage haakpatronen en meer zelfmaakmode

Ben je nieuwsgierig naar haakpatronen, breipatronen, naaipatronen en borduurpatronen van vroeger? Lijkt het je leuk om zelf met vintage naaipatronen een galajurk of rok te maken? In oude tijdschriften en boeken vind je voorbeelden voor zelfmaakmode. Bij de KB kun je in veel bronnen zoeken. Op deze pagina vertellen we je welke handig zijn als je meer wilt weten over zelfmaakmode.

Wat vind je bij de KB over zelfmaakmode?

In onze collectie boeken en tijdschriften kun je haakpatronen, breipatronen, naaipatronen en borduurpatronen uit het verleden vinden. Naaipatronen voor dames om jurken, truitjes, pakjes en mantels mee te maken. En ook kleedjes en gordijnen voor in huis kom je tegen. Vooral in patroonbladen, zelfmaakmodetijdschriften en andere uitgaven van eind 19e en begin 20e eeuw is veel aandacht voor handwerk en zelfmaakmode. Veel daarvan zijn online in te zien. Je kunt zelf aan de slag met de patronen en je laten inspireren door de sfeervolle plaatjes. 

Zelfmaakmode voor gevorderden

Wil je serieus een studie maken van zelfmaakmode, handwerken en historische kleding? Ben je echt handig in handwerken? Dan is het aanbod groot. Meerdere online in te zien vrouwenbladen en vaktijdschriften zijn gewijd aan mode en kleding. Je vindt er afbeeldingen, patronen en informatie over het ambacht van kleding maken.

  • Het voorblad van het modetijdschrift De Gracieuse (1888)

Gratis online bron voor het vinden van naaipatronen en meer zelfmaakmode

We maken bij de KB heel veel papieren bronnen uit het verleden digitaal, zoals boeken, kranten en tijdschriften. Vooral bij de tijdschriften vind je veel patronen om te breien, haken, borduren en naaien. Maar de boeken zijn ook interessant voor informatie over handwerken en kleding maken.

De volgende gratis te gebruiken bron is inspirerend en handig voor het vinden van haakpatronen, breipatronen, naaipatronen en borduurpatronen.

Delpher

Online databank met miljoenen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften van vroeger. Vooral in de tijdschriften kun je veel over zelfmaakmode vinden. Interessant zijn De Gracieuse en De proletarische vrouw. Maar ook het boekje Haka breiboek is leuk. Probeer eens te zoeken op de woorden ‘knippatronen’, ‘haaknaald’, ‘breinaalden’ of ‘japon’. Dat geeft goede resultaten. 

Bronnen voor KB-leden

De KB verzamelt en bewaart alle boeken, kranten en tijdschriften die in Nederland zijn verschenen. Er is bij ons dus een hoop informatie te vinden. Maar nog lang niet alles is digitaal gemaakt. Wil je bijvoorbeeld het papieren tijdschrift Ariadne, maandblad voor handwerken van 1960 inzien? Dan kun je deze bij ons aanvragen. Daarvoor moet je wel lid van de KB worden. Als lid heb je ook toegang tot internationale online bronnen waar we een abonnement op hebben. 
 
Wil je toegang tot deze bronnen om meer te vinden over patronen en zelfmaakmode?

De papieren collectie van de KB 

Zoek je graag in echte, papieren boeken en artikelen? Bij de KB hebben we miljoenen boeken, kranten, tijdschriften en meer in huis. We hebben bijvoorbeeld de collectie modetijdschriften van het Gemeentemuseum in beheer. Je kunt ze bij ons in de leeszaal inzien. 

Als je serieus onderzoek wilt doen naar zelfmaakmode uit het verleden kunnen de papieren bronnen van pas komen. Dan is het wel handig als je weet waar je kunt beginnen. De KB-catalogus is een overzicht van alle boeken, tijdschriften, handschriften, kranten, kaarten en bladmuziek die we bij de KB in huis hebben.

Internationale online bronnen voor KB-leden

Ben je lid van de KB? Dan kun je ook gebruik maken van internationale online bronnen. Aanraders zijn The Harper's Bazaar Archive, Women's Magazine Archive en VogueHierin vind je afbeeldingen en patronen voor inspiratie. Je kunt ze opzoeken op de pagina Digitale bronnen.