Ben je je aan het verdiepen in de geschiedenis van de vrouwenrechten? Of wil je meer weten over specifieke feministische bewegingen of bijvoorbeeld vrouwenkiesrecht of Internationale Vrouwendag? Dan ben je bij de KB op de juiste plek. Op deze pagina helpen we je op weg met je zoektocht naar alles over vrouwenrechten.
Wat kun je bij de KB vinden over vrouwenrechten?
De KB verzamelt en bewaart alle boeken, kranten en tijdschriften die in Nederland zijn verschenen. Dit doen we al sinds 1789. Er is dus een hoop informatie te vinden in onze collectie. Je kunt bij ons zowel online als in onze leeszalen in bronnen zoeken en ze doorbladeren. Naast teksten kun je ook beeldmateriaal opzoeken en bekijken.
Weet je al precies waar je naar op zoek bent? Een bepaalde Nederlandse feminist, een speciale bijeenkomst, petitie of een oud vrouwentijdschrift? Dan kun je daar in onze bronnen gericht naar zoeken. Maar ook als je in het algemeen meer wilt leren over vrouwenrechten ben je bij de KB op de juiste plek. En als je juist echt wetenschappelijk onderzoek wilt doen, kan dat met onze bronnen ook.
Gratis bronnen bij de KB
We maken bij de KB heel veel papieren bronnen digitaal. Denk bijvoorbeeld aan tijdschriften, kranten en foto’s. Je kunt deze bronnen online doorzoeken in zogenaamde ‘databases’ (een soort verzameling van bronnen). Deze bronnen zijn vrij toegankelijk, dus je kunt er zonder te betalen gebruik van maken. We vinden het namelijk belangrijk om informatie zo open mogelijk aan te bieden.
De volgende gratis bronnen zijn handig voor je zoektocht naar informatie over vrouwenrechten:
- Delpher: online databank met miljoenen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van vroeger, waaronder ook allerlei vrouwentijdschriften. Je vindt hier bijvoorbeeld uitgaves van het tijdschrift De Vrouw; veertiendaagsch blad gewijd aan de onderlinge opvoeding der vrouw van eind 19e en begin 20e eeuw. Ga naar Delpher.
- Het Geheugen: digitale beeldbank met schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels uit meer dan 100 Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Je vindt hier bijvoorbeeld pamfletten van vrouwenbewegingen van de afgelopen tientallen jaren en foto’s van demonstraties en bijeenkomsten voor vrouwenrechten. Ga naar Het Geheugen.
- De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL): een digitale collectie van teksten over de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot nu. Je vindt hier onder andere het artikel 'Het onbehagen bij de vrouw' van Joke Smit-Kool dat als de start van de Tweede Feministische Golf geldt. Bekijk de DBNL.
Betaalde bronnen via de KB
We willen alle bronnen het liefst gratis online aanbieden, maar soms is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat iemand anders de rechten nog heeft op het stuk dat je zoekt. Die bronnen kun je wel gebruiken als je lid bent van de KB. Ook kun je dan gebruikmaken van betaalde bronnen van andere organisaties waar we een abonnement op hebben.
Wil je ook toegang tot deze bronnen? Word dan lid van de KB.
De papieren collectie van de KB
Zoek je graag in echte, papieren boeken en artikelen? Dan ben je bij de KB op de juiste plek. We hebben miljoenen boeken, kranten, tijdschriften en meer in huis. Een deel daarvan kun je lenen of bij ons in de leeszalen inzien. Deze bronnen kunnen ook van pas komen bij je zoektocht naar informatie over vrouwenrechten. Je vindt hier onder andere belangrijke feministische werken, zoals De tweede sekse van Simone de Beauvoir en Het misverstand vrouw van Betty Friedan.
In de KB-catalogus vind je een overzicht van alle boeken, tijdschriften, handschriften, kranten, kaarten en bladmuziek die we bij de KB in huis hebben. Je vindt hier titels over bijvoorbeeld vrouwenkiesrecht en feminisme.
Boeken lenen uit andere bibliotheken
Je kunt via de KB ook spullen van andere bibliotheken door het hele land lenen. Het werk wordt dan voor je naar de KB gebracht. Lees meer over hoe IBL werkt.
Andere online bronnen voor KB-leden
Bekijk het overzicht van alle bronnenwaar je gebruik van kunt maken als lid van de KB. Je kunt met deze bronnen je zoektocht of onderzoek nog verder uitwerken. Je vindt er onder andere de volgende bronnen met informatie over vrouwenrechten:
- Struggle for Women's Rights, Organizational Records, 1880-1990: hier vind je documenten van 3 grote Amerikaanse organisaties voor vrouwenrechten. Let op: deze bron is Engelstalig.
- Women's studies manuscript collections from the Schlesinger Library: meer documenten van de Amerikaanse vrouwenrechtenbeweging. Let op: deze bron is Engelstalig.
- The Gerritsen Collection of Aletta H. Jacobs: boeken, tijdschriften en pamfletten over vrouwengeschiedenis, verzameld door de Nederlandse feminist Aletta Jacobs.
Je vindt al deze bronnen in de digitale bronnen van de KB.
Verder online onderzoek doen
Interessante websites over vrouwenrechten
Op de volgende websites vind je nog meer informatie over vrouwenrechten, vrouwenemancipatie en vrouwengeschiedenis:
- Atria: dit is het kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis van Nederland.
- Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland: hier vind je gegevens over de levens van opvallende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Deze verschenen eerder in het boek 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.
Zoeken met Lean Library
Om je zoektocht op het internet makkelijker te maken, kun je Lean Library installeren in je browser. Als je in een database aan het zoeken bent naar informatie over vrouwenrechten, geeft Lean Library aan of je met je KB-lidmaatschap toegang hebt tot het werk. Lees hier meer over Lean Library.