Het Haags liederenhandschrift

In het Haags liederenhandschrift vind je liederen, gedichten en andere teksten uit de late middeleeuwen. Hoeveel weten we niet precies. We kunnen namelijk niet altijd goed zien waar de ene tekst eindigt en de andere begint. De tellingen lopen uiteen van circa 110 tot meer dan 150. Het handschrift leert ons veel over het lied in de middeleeuwen.

De meeste liederen gaan over de hoofse liefde, bezongen door een man die een vrouw bewondert. Deze vrouwen zijn mooi en eerbaar, kuis. En ze zijn onbereikbaar: vaak zijn ze al getrouwd. De mannen zijn sterke ridders. Ze kunnen met een zwaard omgaan en hebben goede sociale vaardigheden. Heel soms komt er een vrouw aan het woord. Ze klaagt dan over een minnaar die bij haar is weggegaan, omdat anderen over haar hadden geroddeld. 

Hoe kwam het Haags liederenhandschrift tot stand?

Het Haagse liederenhandschrift is gemaakt rond het jaar 1400. Het werd waarschijnlijk geschreven in het hertogdom Gelre. Het heet 'Haags' door zijn latere geschiedenis.

Hoe het handschrift in de KB kwam

Achterin het Haags liederenhandschrift staat een aantekening. Hieruit blijkt dat het boek eigendom is geweest van Jan IV van Nassau-Breda (1410-1475) en zijn echtgenote Maria van Loon (1424-1502. Via de graven van Nassau en de prinsen van Oranje belandde het boek in de stadhouderlijke bibliotheek. Deze was in 1798 de basis van de KB.

Hoe kun je het Haags liederenhandschrift inzien?

Je kunt het Haags liederenhandschrift online bekijken als topstuk. 

Meer weten?

Ed van der Vlist
Conservator middeleeuwse handschriften