Nieuw boekenmagazijn voor de KB

Bouwen aan de toekomst

De KB werkt aan een innovatief, nieuw boekenmagazijn waarin de nationale bibliotheek het geschreven erfgoed van Nederland duurzaam en veilig voor de toekomst kan bewaren. Het magazijn wordt gebouwd in de Harnaschpolder in de gemeente Midden-Delfland. We hopen onze erfgoedcollectie in 2029 naar het nieuwe magazijn verhuisd te hebben. Lees hier alles over ons nieuwe boekenmagazijn.

Videoserie 'Een nieuw boekenmagazijn voor de KB'

Als nationale bibliotheek streven we ernaar om alles te bewaren wat er in en over Nederland geschreven wordt. De komende jaren verhuizen we deze enorme fysieke collectie naar een nieuw gerobotiseerd magazijn. Dat is best een grote taak: we moeten namelijk 120 kilometer aan boekenplank verhuizen en die collectie blijft maar groeien! In deze videoserie laten we zien wat er allemaal komt kijken bij deze megaoperatie.

In onze Bijzondere Collectie hebben we ook veel kwetsbare boeken die we schadevrij moeten verhuizen. Dit vereist zorgvuldig werk. In deze video vertellen restaurator Imke Neels en magazijnmedewerker Marloes Ligtvoet hoe we bepalen welke boeken restauratie of verpakking nodig hebben en wat daar bij komt kijken.

Worden boeken echt zo vies? Gianny Hughne en Maxime Rog van Collectiebehoud werken mee aan de verhuizing van de collectie. Ze leggen uit waarom het belangrijk is dat we de collectie schoonmaken en voorzien van een barcode. 

Het ontwerpen van het magazijn waar al onze schatten in worden opgeborgen is een belangrijke taak. De architect van het nieuwe boekenmagazijn, Jan Peter Wingender van Office Winhov, maakte met zijn ontwerp een magazijn als "juwelenkistje voor een uitzonderlijke collectie". 

Om boeken en kranten te bewaren moet je zorgen dat het klimaat goed is: niet te warm of koud, maar ook niet te droog of vochtig. Nu doen we dit met enorme klimaatinstallaties, maar ons nieuwe magazijn wordt zo gebouwd dat dat allemaal niet nodig is. Marco Martens, adviseur conservering bij de KB, legt uit hoe dat mogelijk is.

Als je miljoenen boeken verhuist wil je natuurlijk wel zeker weten dat je ze daarna nog kunt vinden. Daarom zijn onze magazijncollega’s bijvoorbeeld druk bezig om onze collectiestukken te voorzien van barcodes. En onze standplaatscontroleurs controleren alles op schade en vindbaarheid. Daarbij komt ook wel eens een verrassing langs. Zo vonden we iets heel bijzonders in een oude atlas.