Geschiedenis van de KB
De KB wordt een wetenschappelijke bibliotheek
In de loop van de 19e en 20e eeuw groeide de collectie van de KB. Door geschenken bijvoorbeeld, door bruiklenen of door aankopen van verzamelingen en afzonderlijke kostbare stukken. Die vormen de basis van de verschillende bijzondere collecties. De KB ontwikkelde zich zo tot een wetenschappelijke bibliotheek, met de nadruk op de geesteswetenschappen.
De Nederlandcollectie van de KB
Bij de oprichting in 1798 was het al de bedoeling om het nationale erfgoed in gedrukte vorm te verzamelen. Met andere woorden: om gedrukte boeken, kranten en tijdschriften te verzamelen die in Nederland verschijnen of over Nederland gaan. Dat gebeurde tot 1974 vrij willekeurig. Maar sinds dat jaar verzamelt de KB van iedere publicatie die in Nederland verschijnt 1 exemplaar. Deze werken samen vormen de Nederlandcollectie met ‘alles uit of over Nederland’.
Sinds de jaren 90 verzamelt de KB ook de digitale Nederlandse publicaties. Daar horen sinds begin deze eeuw ook websites bij. Je kunt alles inzien in de KB en we plaatsen zoveel mogelijk online. We bewaren alle werken veilig en goed verzorgd.
De KB in de 21e eeuw: van 5.500 naar 4,4 miljoen werken
In bijna 225 jaar is de KB uitgegroeid tot een nationaal en internationaal bekende wetenschappelijke instelling. Daarnaast heeft de KB sinds 2015 een belangrijke coördinerende rol in het netwerk van openbare bibliotheken. Ook bouwt de KB aan een nationale digitale bibliotheek.
In april 2022 werken er meer dan 400 medewerkers bij de KB, bestaat de collectie uit 4,4 miljoen items (digitale werken niet meegerekend), samen goed voor 120,5 kilometer aan boeken, kranten en tijdschriften. En dan komt er elke week zo'n 10 meter aan gevulde boekenplank bij.
Vind je dit soort cijfers leuk, bekijk dan zeker eens de infographic van ons jaarverslag (pdf). Via internet vinden miljoenen mensen hun weg naar al het moois en interessants dat de KB bewaart.