Samenwerking met Wikipedia

Wat levert de samenwerking tussen de KB en Wikipedia precies op? Dit leggen we u graag uit.

De KB is een publiek gefinancierde instelling. Een van onze kerntaken is om onze collecties en kennis met zoveel mogelijk mensen te delen; voor onderzoek, werk, studie of plezier. Dit doen we in eerste instantie via onze eigen websites, zoals kb.nl, Delpher, DBNL en Het Geheugen.

Wikidata

Faciliteren Wiki-gemeenschap

Omdat we nauw samenwerken met de Wikipedia-gemeenschap vinden we het ook belangrijk om actief onderdeel van die (prijswinnende) community te zijn.

Afgeronde projecten

Het Wikiproject Verzetskranten (2015-2017) had tot doel om zoveel mogelijk van de plusminus 1.300 verzetskranten uit de Tweede Wereldoorlog een eigen Wikipedia-artikel te geven.

Het Wikipedian-in-Residence project (2013-2014) was het begin van onze samenwerking met Wikipedia. We huurden als eerste erfgoedinstelling van Nederland een Wikipedia-ambassadeur in die ons leerde hoe Wikipedia werkt, hoe we via Wikipedia onze collecties beter zichtbaar konden maken en hoe de vrijwilligersgemeenschap in elkaar zit. We werkten hierbij nauw samen met onze buren, het Nationaal Archief.