Musea in binnen- en buitenland vragen boeken, kranten of tijdschriften bij de KB aan om te laten zien in exposities. Die materialen geeft de KB in bruikleen. Daar komt veel bij kijken. Vooral als het om veel boeken tegelijk gaat, is het een hele organisatie. Gelukkig werken bij de KB registrars. Zij coördineren deze dienst, samen met de organisaties die iets willen lenen.

Een bruikleen is maatwerk

Als een museum een expositie organiseert en 1 of meerdere objecten van de KB wil lenen, vraagt het museum die als bruikleen aan. Omdat we ons cultureel erfgoed graag met iedereen delen, willen we hier zoveel mogelijk aan meewerken. Natuurlijk stellen we voorwaarden aan de omstandigheden waaronder onze collectie mag worden tentoongesteld. Op die manier behouden we onze collectie zo goed en lang mogelijk voor toekomstige tentoonstelling, raadpleging en onderzoek. Het coördineren van een bruikleen is maatwerk. Alles moet goed geregeld zijn: van veiligheid tot transport, van licht- tot klimaatbeheersing.

Bruiklenen binnen en over de grenzen

Nationale en internationale musea en instellingen vragen bruiklenen aan voor tentoonstellingen. Een paar voorbeelden van Nederlandse musea die eerder een object uit de collectie van de KB toonden, zijn het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Museum Catharijneconvent, het Stadsarchief Amsterdam, het Fries Museum en het Limburgs Museum. Ook buitenlandse instellingen maken graag gebruik van onze collectie. Denk bijvoorbeeld aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de National Gallery in Londen, het Louvre in Parijs en het Paul Getty Museum in Los Angeles.

Erfgoed delen met iedereen

De collectie van de KB telt meer dan 4 miljoen items. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken, tonen wij onze collectie graag op exposities en tentoonstellingen. Van middeleeuwse miniaturen tot 19e-eeuwse brieven, van mode tot sport, van huishouden tot politiek – in de KB-collectie hebben we het allemaal. In onze collectie bevinden zich plaatjes en teksten, kranten en boeken, pamfletten en gedichten over elk onderwerp. 

Impact van bruiklenen

Met het uitlenen van objecten uit de KB-collectie dragen wij bij aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Bruiklenen aanvragen

Vragen over bruiklenen kun je mailen naar @email.