Hoe kun je kinderen en jongeren aan het lezen krijgen? Het antwoord van de KB is de website Jeugdbibliotheek. Via deze dienst bieden we een grote hoeveelheid jeugdboeken aan. We maken het makkelijk om deze boeken te lenen en presenteren de boeken op een manier die goed aansluit bij de kinderen en jongeren.

Jeugdbibliotheek.nl

De website Jeugdbibliotheek bundelt alles wat de Bibliotheek te bieden heeft voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar. Ze vinden er populaire, actuele boektitels. We lichten e-books en luisterboeken uit en wijzen kinderen en jongeren erop dat ze deze kunnen lenen bij de online Bibliotheek. Influencers delen hun eigen favoriete kinderboeken en een boekenpanel van leeftijdsgenoten tipt het e-book en luisterboek van de week.

Alle informatie op jeugdbibliotheek.nl is niet-commercieel en geschreven op het leesniveau van kinderen en jongeren.

De doelgroepen van de Jeugdbibliotheek

Kinderen van 0-6 jaar en hun ouders

Ouders van kinderen tot 6 jaar vinden bij de Jeugdbibliotheek antwoord op vragen als: welk boek is geschikt voor mijn peuter en vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby voorlezen? We lichten elke week een geschikt digitaal prentenboek uit. Ook staat er elke week een luisterboek centraal. Voor ouders die minder taalvaardig zijn, hebben we een ruim aanbod voorleesfilmpjes.

 

Basisschoolkinderen van 6-12 jaar

Voor basisschoolkinderen biedt de Jeugdbibliotheek een uitgebreid aanbod van boeken, e-books en luisterboeken op onderwerp. Kinderen kunnen elke week het e-book van de week bekijken. Ook krijgen ze tips over boeken van influencers. Daarnaast zien ze het aanbod van de meest uitgeleende e-books en kunnen ze vinden welke boeken geschikt zijn als ze dyslexie hebben.

 

Middelbare scholieren van 12-18 jaar

Ook voor middelbare scholieren biedt de Jeugdbibliotheek een uitgebreid aanbod van boeken, e-books en luisterboeken op onderwerp. Daarnaast bieden we hulp bij het zoeken naar boeken voor de leeslijst. Scholieren vinden bij ons geschikte titels voor hun lijst, geselecteerd per leesniveau. Jongeren die hun leesniveau nog niet weten, kunnen op jeugdbibliotheek.nl een test doen om hun niveau te achterhalen.

De doelstellingen van de Jeugdbibliotheek

Met ons grote aanbod van digitale titels willen we de drempel om te gaan lezen voor kinderen en jongeren zo laag mogelijk houden. Zo zorgen we dat meer jeugd de weg naar een (digitaal) boek weten te vinden.

In de afgelopen jaren hebben al steeds meer jongeren de weg naar het digitale boek weten te vinden. Het aantal uitleningen van e-books is onder jongeren in 2020 zelfs verdubbeld. En dat in een tijd dat jongeren steeds minder gaan lezen. We zien dat digitaal lezen een toekomst heeft voor deze doelgroep. Onder andere vanwege het gebruikersgemak. Genieten van een e-book of luisterboek kan gewoon op je telefoon of computer.