Inhoudsopgave

Ben je geïnteresseerd in de kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland? Of ben je op zoek naar een mooie historische afbeelding? In Het Geheugen vind je bijna 800.000 afbeeldingen van onder andere schilderijen, tekeningen, foto’s, beeldhouwwerken, keramiek, postzegels, affiches en krantenknipsels. Ze komen uit meer dan 90 Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Deze beeldbank is interessant voor iedereen die wil ronddwalen of juist op zoek is naar historische afbeeldingen over bepaalde onderwerpen. 

Wat is Het Geheugen?

Het Geheugen biedt toegang tot bijna 800.000 afbeeldingen van gedigitaliseerd erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan digitale afbeeldingen van:

  • Aardenwerken tegels
  • Romantische schilderijen
  • Protestantse portretten
  • Kinderboeken
  • Spoorwegaffiches
  • Botanische tekeningen
  • Boekbanden
  • Foto's van de Deltawerken

Alle afbeeldingen zijn opgeslagen bij de KB. Hier wordt ook de website van Het Geheugen onderhouden.
 

Voor wie is Het Geheugen?

Het Geheugen is interessant voor onderzoekers op het gebied van Nederlandse kunst, cultuur en geschiedenis. Ook algemeen geïnteresseerden kunnen deze dienst gebruiken. Om gericht te zoeken naar mooie, bijzondere en grappige afbeeldingen, maar ook om rustig rond te kijken.

Waarom biedt de KB Het Geheugen aan?

Via Het Geheugen willen we gedigitaliseerd erfgoed op een laagdrempelige manier aanbieden aan een breed publiek. In deze beeldbank worden meer dan 130 heel diverse collecties van meer dan 90 instellingen digitaal samengebracht. 

Impact van Het Geheugen

Het Geheugen wordt gemiddeld 80.000 keer per maand bezocht. Het is daarmee een van de best bezochte beeldbanken op het gebied van kunst, cultuur en geschiedenis van Nederland.

Het Geheugen en Delpher

Het Geheugen is een mooie aanvulling op Delpher, een dienst met miljoenen gedigitaliseerde pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften van de 15e tot de 21e eeuw. Een deel van de collecties van Het Geheugen is beschikbaar als dataset via dataservices. 

Contact met Het Geheugen

Heb je vragen over deze dienst? Bezoek de contactpagina van Het Geheugen.