De Landelijke Digitale Infrastructuur (LDI) is een gezamenlijke ICT-infrastructuur voor het netwerk van openbare bibliotheken. De LDI wordt door de KB beheerd en doorontwikkeld in afstemming met openbare bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstellingen (POI’s). Zij kunnen hun lokale of provinciale ICT-infrastructuur aansluiten op de LDI.

Wat is de LDI?

Dankzij de LDI kan dienstverlening direct aan eindgebruikers worden aangeboden, zoals inloggen bij de online Bibliotheek. Ook dienstverlening via openbare bibliotheken aan eindgebruikers, zoals een bibliotheekwebsite en de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC), verloopt via de LDI. Lees meer over de beschikbare functionaliteit vanuit de LDI op Bnetwerk.

Voor wie is de LDI?

De LDI is interessant voor medewerkers van openbare bibliotheken en provinciale ondersteuningsinstellingen die werken op het gebied van ICT, marketing en communicatie, klantenservice en collectie.

Samenwerken via de LDI

Via de LDI werken de KB, provinciale ondersteuningsinstellingen en openbare bibliotheken samen om onze digitale dienstverlening aan zoveel mogelijk Nederlanders te kunnen aanbieden. Samenwerking is hierbij cruciaal. We maken samen mogelijk wat als individuele organisatie niet of moeilijk te realiseren is. Dat doen we onder andere via het programma ‘Haal meer uit het OB-netwerkportfolio’.

Impact op eindgebruikers en bibliotheken

Leden van openbare bibliotheken kunnen via de Nationale Bibliotheekcatalogus zoeken in de collectie van alle Nederlandse openbare bibliotheken. Als je als bibliotheeklid op zoek bent naar een titel die niet aanwezig is in de collectie van je eigen bibliotheek, kun je een leenverzoek indienen. Ook kun je via de website en app van de online Bibliotheek inloggen en e-books lenen en luisterboeken beluisteren.

Via de LDI kunnen bibliotheken met de Website as a Service (WaaS) en landelijk beschikbare content hun eigen website vormgeven. Via het Datawarehouse kunnen zij ook geautomatiseerd rapporten ontvangen van de data die hier verzameld worden. Zo krijgen ze inzicht in resultaten, ontwikkelingen en trends in de bibliotheekbranche.

Contactpersoon LDI

Naomi Deegenaars
relatiemanager LDI