Literatuurgeschiedenis.org

Ben je op zoek naar informatie over Van den vos Reynaerde? Of over de romantiek als literaire stroming in Nederland? Of wil je meer weten over schrijvers als Manon Uphoff, Mina Kruseman of Bea Vianen? Of het nu voor een verslag voor school is, een werkstuk voor je studie of gewoon uit interesse, Literatuurgeschiedenis.org biedt informatie over literaire teksten van de middeleeuwen tot nu. Lees meer over deze dienst van de KB.

Wat vind je op Literatuurgeschiedenis.org?

Op Literatuurgeschiedenis.org vind je informatie over schrijvers als Betje Wolff en Aagje Deken, Joost van den Vondel en Hafid Bouazza. Ook vind je er informatie over literaire teksten, zoals Elckerlijc, Max Havelaar en Oeroeg. Verder vind je er informatie over literaire thema’s door de eeuwen heen, zoals liefde en erotiek, reizen en andere culturen of gender en identiteit. De pagina’s bevatten verwijzingen naar leuke en interessante podcasts en filmpjes en andere sites zoals DBNL, Lezen voor de Lijst en Bulkboek Online. Voor docenten zijn thematische lessenseries en opdrachten met antwoorden beschikbaar.

Je vond deze informatie eerst op Literatuurgeschiedenis.nl. Deze oude website is in 2020 technisch en inhoudelijk helemaal vernieuwd. Dit was een samenwerkingsproject van de KB en de Taalunie, met hulp van inhoudsdeskundigen uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caraïbisch gebied.

Voor wie is Literatuurgeschiedenis.org bedoeld?

De site is specifiek ontwikkeld voor leerlingen in de bovenbouw van het Nederlandse voortgezet onderwijs en de derde graad van het Vlaamse secundair onderwijs. En ook studenten Nederlands en andere belangstellenden in het Nederlands taalgebied gebruiken de site graag.

Doel van Literatuurgeschiedenis.org

Literatuurgeschiedenis.org biedt kennis, verdieping en inspiratie voor docenten en leerlingen van het middelbaar onderwijs in Nederland en Vlaanderen. Ook is het een platform voor experimenten met nieuwe methodieken. Denk bijvoorbeeld aan thematische lessenseries, podcasts en animaties die docenten kunnen gebruiken om de informatie op een nieuwe manier over te dragen. Literatuurgeschiedenis.org wordt in 2021-2024 verder uitgebreid en verbeterd, mede dankzij een vierjarige subsidie van het Nederlands Letterenfonds. Er worden wekelijks nieuwe pagina’s toegevoegd. Twee keer per jaar wordt de nieuwsbrief gemaild, meld je gerust aan!

Ervaringen van gebruikers van Literatuurgeschiedenis.org

In het gebruikersonderzoek van zomer 2022 scoorde de website een 8,3 gemiddeld. In vergelijking met de oude website vinden docenten en leerlingen dat het gebruiksgemak is toegenomen. Ze vinden makkelijker en intuïtiever informatie en vinden de nieuwe uitstraling rustig en prettig. Ook de nieuwe tijdlijn met iconen blijkt goed te werken.

De gebruikscijfers ondersteunen deze reacties. Zo is de gemiddelde sessieduur met 35 procent toegenomen tot 4,5 minuut, worden er per sessie 30 procent meer pagina’s bekeken en is de ‘bounce rate’ (mensen die na aankomst op de site direct weer vertrekken) gedaald met 26 procent. Het aantal websitebezoeken stijgt maandelijks: van 51.800 in november 2021 naar 55.600 in december 2021 naar 61.700 in januari 2022.

Ook inhoudelijk wordt de website gewaardeerd – vooral de nieuwe pagina’s de 21e eeuw, vrouwelijke schrijvers en Vlaamse, Surinaamse en Caraïbische literatuur. Deze onderwerpen waren op de oude website nog onderbelicht.

Contact met Literatuurgeschiedenis.org

Partners van Literatuurgeschiedenis.org