Massadigitalisering
In de KB zetten we boeken, kranten en tijdschriften, archieven en collecties om in een digitale vorm. Dat doen we in grote hoeveelheden. Dat noemen we massadigitalisering. Ook zorgen we ervoor dat deze materialen beschikbaar zijn op onze websites, zoals Delpher en DBNL. Daarmee maken we ze toegankelijk voor onderzoekers en anderen die dat interessant vinden. Massadigitalisering is een expertise van de KB.
Digitaliseren doen we samen
Weet jij wat de KB allemaal digitaliseert? En weet je waar je al die materialen kunt vinden? We digitaliseren heel veel gedrukte teksten, maar ook handgeschreven teksten en andere materialen. Dat doen we met collega’s, maar ook met erfgoedinstellingen, nationale en regionale archieven en universiteitsbibliotheken. Daarbij ligt onze focus op het Nederlandse taalgebied en op materialen tussen 1840 en 1960. We scannen de papieren versies van boeken, kranten en tijdschriften. Daarbij voegen we belangrijke informatie toe, zoals de titel, datum en schrijver. Dat is metadata. Ook verwerken we het papieren erfgoed van andere instellingen. Dit doen we met subsidie van het project Metamorfoze.
Fulltext digitalisering
Soms gaan we nog een stapje verder. We maken de gescande teksten digitaal doorzoekbaar. Dat noemen we 'fulltext digitalisering'. Binnen de KB is dit de hoogste kwaliteit van digitalisering. Daardoor zijn deze teksten extra goed leesbaar en doorzoekbaar. We verrijken ze ook met metadata. Daardoor kun je bijvoorbeeld zoeken op plaatsen en data die in de tekst staan. zodat ze ook op inhoudelijk niveau te doorzoeken zijn. Bijvoorbeeld op auteur en titel, maar ook plaatsen en data die in de teksten voorkomen.
Wij hebben verschillende websites waarop je de boeken, kranten en tijdschriften kunt vinden: Delpher, DBNL en Het Geheugen. We werken ook aan andere projecten, bijvoorbeeld: het archief van het Tokyotribunaal en Oorlogsbronnen.nl.
Digitaliseren doen we voor iedereen
We digitaliseren materialen omdat we ze willen behouden voor de toekomst. Ook willen we ervoor zorgen dat je ze goed kunt doorzoeken en onderzoeken. We hebben als standaard dat de kwaliteit van de digitale bestanden zo goed moet zijn dat ze qua uiterlijk de originele materialen kunnen vervangen. Alle informatie die je uit het origineel kunt halen, moet je ook kunnen zien in het digitale bestand. Zo blijft informatie veilig voor de toekomst.
Massadigitalisering in cijfers
De KB digitaliseert miljoenen pagina's per jaar, die we opslaan in onze digitale archieven. Ook maken we ze beschikbaar via onze websites. Op Delpher vind je meer dan 165 duizend boeken, 1,8 miljoen kranten, 415 duizend tijdschriften en meer dan 1 miljoen afleveringen van radioprogramma’s. In DBNL vind je zo’n 17 duizend titels en ruim 5 miljoen pagina’s. Elke maand komen daar meer dan 20 duizend pagina’s bij. Elk jaar starten we weer met nieuwe projecten, die ongeveer 1,5 miljoen extra pagina's per jaar opleveren. Dat doen we niet voor niets: DBNL trekt rond de 5 miljoen bezoeken per jaar van over de hele wereld.
Onze experts
- Marit Kloostra, kwaliteitscontroleur Metamorfoze
- Jasper den Hollander, senior productiemanager Digitalisering
- Kirsten van Engelenburg, productmanager Digitalisering
- Marleen van der Sar, productmanager Fulltext Digitalisering