Facsimileproject met uitgeverij Lannoo

Wat is het facsimileproject? En wat is de rol van de KB? Sinds 2012 werken de KB en uitgeverij Lannoo samen aan een facsimileproject waarbij bijzondere historische werken worden heruitgegeven. Facsimile’s zijn heel precieze heruitgaven van de originele boeken. Zo kunnen meer mensen genieten van de bijzondere collectiestukken en verhalen die in de KB te vinden zijn.

Achtergrond van het project

Marieke van Delft was tot 2021 conservator oude drukken bij de KB. In 2010 kocht zij een bijzonder stedenboek aan: de Atlas de Wit. In dit boek uit de 17e eeuw zitten tientallen gedetailleerde plattegronden van oude Nederlandse steden. Daar was Uitgeverij Lannoo nieuwsgierig naar. De uitgeverij specialiseert zich in mooi vormgegeven boeken op het gebied van cultuur, natuur en jeugd. Lannoo stelde voor de atlas samen opnieuw uit te geven. Want zo kan iedereen genieten van het vakmanschap van de kaartenmakers van de 17e eeuw.

Nieuwe uitgaven volgden snel. Tot nu toe zijn 4 fascimile’s verschenen: Atlas de Wit (2012), Sepp en Nozemans Nederlandsche vogelen (2014), Verandering der Surinaamsche insecten (2016) en De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten (2019). De oude boeken, prenten en kaarten worden steeds met veel oog voor detail en kleur gereproduceerd. Experts schrijven er toegankelijke teksten bij. Van deze uitgaven zijn verschillende spin-offs gemaakt, zoals kleinere uitgaven en kinderboeken. En er zijn er nog meer in de maak: Flora Batava en Nieuw Printenboek voor kinderen.

Oude boeken voor de liefhebbers van nu

De boeken van KB en Lannoo zijn gemaakt voor een breed publiek. Ze zijn bedoeld voor iedereen die van oude boeken, geschiedenis, cultuur of kaarten houdt. Het Heel grote vogelboek is speciaal voor kinderen.

'Ik voel me als een kind in een snoepwinkel.'

Midas Dekkers over de Nederlandsche vogelen

Samenwerken aan de mooiste boeken en verhalen

De KB en uitgeverij Lannoo zoeken bij elke boekproject weer nieuwe partners op. Zo werken we steeds samen met andere inhoudelijk experts, wetenschappers, erfgoedinstellingen en schrijvers. De facsimile’s van Atlas de Wit en De Nederlandse geschiedenis in 100 kaarten kwamen bijvoorbeeld tot stand in samenwerking met kaartenexperts van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Allard Pierson. Aan Nederlandsche Vogelen en Surinaamse insecten werkten historici en biologen mee. Het Groot Vogelboek werd door kinderboekenschrijver Bibi Dumon Tak gemaakt.

‘De samenwerking met de KB is het schoolvoorbeeld van een win-win. We koppelen de topstukken én de wetenschappelijke expertise van de KB aan de ervaring van Lannoo om een uniek boek te maken voor een breed publiek en het in binnen- en buitenland te verspreiden. Een geoliede en succesvolle tandem.’

Maarten Van Steenbergen, uitgeefdirecteur Lannoo

Succes en navolging

De facsimile’s van KB en Lannoo bereiken een groot publiek en worden heel goed ontvangen. Van de Atlas de Wit, Nederlandsche Vogelen en Merians Surinaamsche insecten werden in binnen- en buitenland ongeveer 10.000 boeken verkocht. Van De geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten waren er dat zelfs 20.000. De boeken kregen veel aandacht op radio en tv en kregen goede recensies.

Contact

Esther van Gelder