Medieval Meme Generator

Wat is de Medieval Meme Generator? En waarom is de Koninklijke Bibliotheek dit project gestart? Met de Medieval Meme Generator kun je makkelijk zelf memes maken met afbeeldingen uit de middeleeuwen. De afbeeldingen komen uit de collecties van het Huis van het Boek en de KB. Via de Medieval Meme Generator willen we jongeren kennis laten maken met én interesseren voor deze middeleeuwse afbeeldingen. Lees meer over dit project en over memes in het algemeen.
 

Wat zijn memes?

Een meme (spreek uit als 'miem') is een afbeelding met een vaak grappige tekst. Memes (meervoud) worden vaak breed gedeeld op het internet, en zijn vooral populair bij jongeren onder de 35 jaar. Er zijn memes over uiteenlopende thema’s. Zo kun je denken aan specifieke memes over series, politiek, geschiedenis, en bijvoorbeeld de middeleeuwen.

  • Meme van een middeleeuwse afbeelding. Klik op de pijlen om de hele afbeelding te bekijken.

Wat is de Medieval Meme Generator?

Memes van afbeeldingen die uit de middeleeuwen komen, zijn niet iets nieuws. Zulke memes worden al jaren gemaakt met bijvoorbeeld speciale meme-apps of Photoshop. Ook zijn er online meme generators waar je eenvoudig zelf memes over allerlei thema’s kunt maken.

Wat wel nieuw is: creatief bureau Doyle, het Huis van het Boek en de KB hebben het via www.medievalmemes.nl heel makkelijk gemaakt om zelf een meme te maken met afbeeldingen uit de middeleeuwse collecties van de KB en Huis van het Boek. Bij elke afbeelding staat ook een korte uitleg over de betekenis van de afbeelding. Zo kunnen bezoekers meer leren over hoe het was om in de middeleeuwen te leven. De Medieval Meme Generator is gemaakt dankzij een subsidie (vergoeding) van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

  • Meme van een middeleeuwse afbeelding.

Voor wie is het project bedoeld?

Memes zijn vooral populair bij jongeren onder de 35 jaar. Met de Medieval Meme Generator kunnen we dan ook jongeren bereiken die we normaal niet snel zouden interesseren voor onze afbeeldingen uit de middeleeuwen. Dat doen we via de Medieval Meme Generator  , maar ook via ons Medieval Memes Twitteraccount, ons Medieval Memes Instagramaccount en ons Medieval Memes Redditaccount.

Resultaten van het project

In het eerste halfjaar van het bestaan van de Medieval Meme Generator kwamen er 29.595 bezoekers op de site. Ruim 62 procent van deze bezoekers zijn jonger dan 35 jaar. In totaal hebben deze bezoekers 16.082 memes gemaakt en maar liefst 59.282 keer een uitlegvideo over een afbeelding bekeken. 

Op social media zien we iets andere leeftijden. Zo zijn onze volgers op Twitter en Instagram vaak iets ouder en in verhouding vaker vakgenoten, maar bereiken we via Reddit en het Medieval Memes Tiktok-account veel meer jongeren zonder een uitgesproken interesse in geschiedenis.
 

Met wie werkt de KB samen in dit project?

Het idee voor dit project is bedacht binnen de KB. Samen met creatief bureau Doyle heeft de KB subsidie aangevraagd bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie - en gekregen. De KB heeft samen met Huis van het Boek en studenten en docenten van Universiteit Utrecht de content voor de Meme Generator ontwikkeld. In dit artikel van de Universiteit Utrecht lees je daar meer over.