SMILES

Wat is SMILES? En wat doet de KB hiervoor? SMILES staat voor 'innovative methodS for Media & Information Literacy Education involving schools and librarieS'. Het is een mediawijsheidsproject dat jongeren helpt om nepnieuws te bestrijden. De KB werkt hiervoor samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Haagse Hogeschool, Fundación Goteo / Platoniq, Media and Learning Association en Public Libraries 2030.
 

Hoe leer je jongeren omgaan met nepnieuws?

We ontwikkelen een reeks workshops voor jongeren, zodat ze nepnieuws kunnen bestrijden. Hiervoor onderzoeken we bijvoorbeeld wat de impact is van de COVID-19-pandemie op nepnieuws. Welke digitale vaardigheden hebben jongeren nodig om nepnieuws hierover te herkennen? 

De KB en de 5 partners werken voor dit project samen met scholen en bibliotheken in Nederland, Spanje en België. We doen onderzoek naar hoe we jongeren op een vernieuwende manier kunnen leren omgaan met desinformatie. 

Het project levert 3 resultaten op waarmee we jongeren mediawijzer maken en de band tussen scholen en bibliotheken verstevigen: 

  • een baseline studie over verschillende onderwijsbenaderingen in Europa
  • een trainingsprogramma (met workshops en trainingsmateriaal) om het veilig en verantwoord gebruik van digitale media te bevorderen 
  • een rapport over de effectiviteit van het door SMILES ontwikkelde trainingsprogramma

Lees meer op de projectwebsite

Leerkrachten en bibliothecarissen trainen de jongeren

We trainen 60 leerkrachten en bibliothecarissen in het geven van workshops aan leerlingen van 12 tot 15 jaar. Deze 'nepnieuws'-workshops gaan we aanbieden op middelbare scholen in België, Nederland en Spanje voor 600 jongeren, die gezamenlijk door leerkrachten en bibliothecarissen gegeven worden.

Waarom voeren we dit project uit?

Het hoofddoel van dit project is om trainingsmateriaal te ontwikkelen waarmee scholen en bibliotheken zelfstandig aan de slag kunnen (na afloop van het project) om scholieren tussen 12 tot 15 jaar oud kritisch naar de nieuwsberichten en bronnen te laten kijken, om ze zo weerbaar te maken tegen disinformatie. Een verder doel is om de samenwerking tussen bibliotheken en scholen in de drie deelnemende landen te versterken.

Wie werken samen in het project SMILES?

De KB werkt samen met 5 partners:

Per land zullen 10 bibliotheken en scholen meedoen aan de ontwikkeling van deze workshops.

Meer informatie

Liedewij Lamers
Projectcoördinator