(Onderzoeks)stage verhuistraject voor collectie

Sluit jij jouw studie af met een knaller van een (onderzoeks)stage? Kom jouw wilde ideeën en frisse blik delen met de KB. Binnen de het team Conservering tel je echt als collega mee. Ook krijg je hier alle ruimte als hbo-, wo- of PhD-student op het gebied van conservering van onze fysieke collecties. Waar wacht je nog op?

Dit is een stage waar je doet, niet waar je alleen maar meekijkt.
Leda

Ontdek het samen met de KB in Den Haag

Pak jij ze? De vele mogelijkheden die er liggen om bij dé nationale bibliotheek van Nederland zelfstandig te werken aan jouw afstudeerproject of onderzoek? Bij ons zet je flinke stappen in jouw ontwikkeling tot een ware erfgoedprofessional. Eind 2026 verhuist de volledige collectie van de KB naar een nieuw magazijn. Het verhuisproces zelf, maar ook de vele voorbereidende handelingen, verdienen de nodige aandacht om dit zo veilig mogelijk te doen voor onze collecties. Bijt jij je vast in dit onderwerp, om het proces te stroomlijnen en tegelijk de risico’s te minimaliseren?

In principe definieer je je opdracht zelf, in overleg met de procesbegeleider vanuit de KB en de coördinator van jouw opleiding. We rekenen op jou voor een periode van 8 tot 26 weken, 24 tot 38 uur per week.

Op het gebied van conservering van de fysieke collecties heeft de KB 5 actuele onderwerpen

Ben jij de stagiair of onderzoeker die wij zoeken?

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen een team sterker maken. Daarom zijn we benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw gestructureerde werkwijze? Die je combineert met je interesse in boeken en Nederlandse taal- en letterkunde? Klinkt goed. Voor deze stage zien we ook graag dat jij:

  • een hbo-, wo- of PhD-opleiding doet die gerelateerd is aan boek- en/of papierrestauratie.
  • nauwkeurig werkt.
  • de Nederlandse en/of Engelse taal beheerst.

Kies jij voor de KB?

Dan kies je voor een innovatieve stageplek waar je jezelf op meerdere fronten flink kan ontwikkelen. Daarbij kun je ook rekenen op onder andere:

  • een bruto stagevergoeding van € 635,00 per maand (bij een stage van 40 uur per week).
  • 100% vergoeding van jouw OV-kosten. Handig want jouw stageplek ligt op 3 minuten lopen vanaf het Centraal Station in hartje Den Haag.
  • onbeperkte deelname aan alle kennissessies. Voor én door onze KB-collega’s.
  • thuiswerkmogelijkheden waarbij je een laptop in bruikleen krijgt.
  • 1-op-1-begeleiding van jouw begeleider bij de KB.

Hoe is het om bij de KB te werken?

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB innoveert. Want dat doen we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle fysieke publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. Onze stagiairs en onderzoekers helpen ons om met hun frisse blik en vernieuwende inzichten nog beter te worden. Waarmee verras jij ons?

Heb je nog vragen?

Kom maar op. Je kunt jouw vragen direct stellen aan Marco Martens, adviseur onderzoek conservering. Bellen kan via 070-314 09 11.

Reageer op deze stage bij de KB

  • Reageer via @email en vertel ons waarom je deze opdracht ziet zitten. We zijn benieuwd naar je plannen voor jouw tijd bij de KB.
  • Heb je ons overtuigd met jouw motivatie en ideeën? Dan spreken we graag met je af. Lukt een gesprek op locatie niet dan ontmoeten we elkaar digitaal. Als we geen plek voor je hebben, ontvang je een e-mail waarin we ‘jammer maar helaas’ zeggen.

Tijdens de procedure bewaren we je gegevens. Lees meer hierover in onze privacyverklaring sollicitanten.