Interview met Vriend van de KB Gert Hameeteman

Gert Hameeteman is ruim 8 jaar Vriend van de KB. Hij vindt het vooral een fijne gedachte dat mensen zich actief inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. De liefde voor boeken en bibliotheken begon op zijn elfde.

Gert Hameeteman komt uit een groot arbeidersgezin met 10 kinderen. Hij is geboren in Delft en werkte lange tijd als verslaggever van paardenraces. Hierin kon hij zijn liefde voor lezen en schrijven kwijt, die al in zijn jongere jaren begon. “Bij ons thuis was het altijd een zoete inval, druk dus. Op mijn elfde bezocht ik voor het eerst een kleine bibliotheek. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik de rust daar zo fijn vond. De bibliotheek werd mijn veilige haven.” 

Waarom zijn de Vrienden zo belangrijk?

KB-Vriend Gert Hameeteman.

“Als Vrienden ondersteunen we de KB. We helpen mee bijzondere boeken aan te schaffen. Vaak gaat het om zeldzame gedrukte en handgeschreven boeken waar de KB zelf niet het nodige budget voor heeft. Verder willen we dat zoveel mogelijk mensen van zo’n topstuk kunnen genieten. De KB zorgt ervoor dat het gedigitaliseerd wordt en dat het online is in te zien. We helpen dus ook mee de collectie zichtbaar te maken.”

Waarom ben je Vriend geworden van de KB?

“Ik heb altijd een passie gehad voor boeken en bibliotheken. Ook voor musea. Ik was al lid van de KB, toen ik via een folder iets las over de Vriendenvereniging. Voor mij is het een geruststellende gedachte, dat naast het kunnen bezoeken van een bibliotheek, er ook mensen zijn die zich actief inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Zeker in deze tijd valt het mij op dat hier weinig aandacht voor is.”

Mijn liefde voor boeken en bibliotheken begon op mijn elfde.

Gert Hameeteman

 Zou je andere mensen aanraden Vriend te worden?

“Zeker. Ik heb het zelf ook al een aantal keer geprobeerd. Alleen in mijn familie- en vriendenkring is het moeilijk aan de man te brengen. Zij delen niet dezelfde passie die ik heb voor cultuur.”

Heb je een favoriet collectiestuk?

“De hoeveelheid aan collectiestukken bij de KB is echt enorm. Ik ben ervan overtuigd dat ik vast het mooiste nog niet eens heb gezien, maar het getijdenboek van Simon de Varie springt er voor mij uit. Het klinkt voor sommigen wellicht wat pathetisch, maar bij de afbeelding van de Madonna met het kindeke Jezus van de kunstenaar Jean Fouquet moest ik huilen. Het is zo ontroerend mooi. Die kleuren… die zie je vandaag de dag niet meer.”

Aan welk evenement heb je mooie herinneringen?

“Ik heb aan meerdere evenementen deelgenomen en van alle evenementen genoten. Bijvoorbeeld de magische miniaturententoonstelling in 2018 in het museum Catharijneconvent. En de excursie naar Leiden, in 2019. We kregen een rondleiding in Bibliotheca Thysiana en de Hortus Botanicus, met tussendoor een lunch in het Pakhuis. In Thysiana heeft de atlas van Joan Blaeu diepe indruk op mij gemaakt.

“Ik heb enorm veel ontzag voor boeken. En door dat ontzag heb ik lang een soort angst gevoeld om boeken, met name de duurdere exemplaren zoals Artist Books en Oude Drukken, ter hand te nemen. De workshops die conservator Paul van Capelleveen gaf over de collectie Koopman heeft die angst weggenomen. Als deelnemer werd ik juist uitgenodigd de boeken vast te pakken en door te bladeren. Dat was onvergetelijk. Dat zijn momenten die mij altijd zullen bijblijven.”