Interview met Vriend van de KB Aagje Pabbruwe

Met hulp van de Vereniging Vrienden van de KB kunnen wij als nationale bibliotheek bijzondere topstukken aanschaffen. Benieuwd wat het betekent om Vriend te zijn? Musicoloog Aagje Pabbruwe vertelt waarom zij Vriend is.

Waarom zijn de Vrienden zo belangrijk?

“De Vrienden dragen bij aan de aanwinsten van de KB. Bijzondere werken worden vaak met steun van de Vrienden verworven. Met onze hulp zijn in 2018 bijvoorbeeld een aantal alba amicorum aangekocht, die uit de late 16e tot de late 18e eeuw komen. Alba amicorum zijn vriendenboeken, waarin je vrienden of bekenden vroeger iets aardigs liet opschrijven.”

Ik ben Vriend geworden van de KB, omdat ik ontzag heb voor de veelzijdige collectie, de kennis die er is en wat er in de KB gedaan wordt om ons kostbare erfgoed te behouden.

Aagje Pabbruwe

Waarom bent u Vriend van de KB geworden?

“Mijn vader was amateurgenealoog en heeft zich verdiept in onze familiegeschiedenis. Zo maakte ik kennis met een van mijn voorouders, Cornelis Thijmensz Padbrué, een componist uit de 17e eeuw. Hij werkte samen met beroemde dichters als Jacob Cats en Joost van den Vondel en vormde een goed onderwerp voor mijn afstudeerscriptie. Ik heb voor die scriptie heel wat uren in de KB doorgebracht.”

“Liefde voor de kunst zit dus in mijn familie: mijn moeder hield net als ik veel van muziek en ik ging van jongs af aan al mee naar musea. Een leven zonder kunst kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Boeken zijn al net zo belangrijk voor me. Het geeft me zo veel plezier mijn kleindochter te zien lezen. Ik ben Vriend geworden van de KB, omdat ik ontzag heb voor de veelzijdige collectie, de kennis die er is en wat er in de KB gedaan wordt om ons kostbare erfgoed te behouden.”

Wat is uw favoriete collectiestuk dat dankzij de Vrienden bij de KB gekomen is?

“Dat zijn 2 van de alba amicorum die ik noemde. Het album van Elisabeth Constantia Sophia Röell en dat van Johan Frederik van Reede van Oudtshoorn. Zij zijn later getrouwd. Wat een schat aan gedichtjes, tekeningen en aquarellen!”

  • Pagina uit het het album amicorum van Elisabeth Constantia Sophia Röell.