Tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’

23 oktober 2017 - Onder de naam Huis van het Boek presenteren Museum Meermanno en de KB, nationale bibliotheek van Nederland, de tentoonstelling ‘De kunst van lezen. Van William Kentridge tot Wikipedia’. Er staan ruim twintig installaties opgesteld, die als in een proeflokaal de bezoeker kennis laten maken met allerlei aspecten van het lezen. Zo is er de gedrukte versie van de Nederlandse Wikipedia door de Amerikaanse kunstenaar Michael Mandiberg, en het intrigerende '2nd hand reading' van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018 in Museum Meermanno, Den Haag

2nd hand reading, William Kentridge
2nd hand reading, William Kentridge
Like a pearl in my hand, Karina Hesper
Like a pearl in my hand, Karina Hesper

Michael Mandiberg schreef een computerscript om Wikipedia te kunnen printen. De Nederlandstalige versie daarvan is voor het eerst in Nederland te zien. Wat virtueel licht als een veertje lijkt, is in wezen massaal. Hoe verhouden deze ‘bevroren’ lemma’s zich tot onze drang om online te reageren?

Samenwerking met openbare bibliotheken

Een voorproefje van de tentoonstelling is vanaf 18 november te zien op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek Den Haag. Het Huis van het Boek is zeer verheugd dat de eerste ‘mobiele’ presentatie van het Huis van het Boek een plek krijgt in deze bibliotheek.

'Huis van het Boek'

‘De kunst van lezen’ is een tentoonstelling van het Huis van het Boek, een gezamenlijk initiatief van Museum Meermanno en de KB, de nationale bibliotheek van Nederland. Het Huis van het Boek verbindt mensen rond boeken. Het kijkt naar de betekenis van het boek, naar boekvormen, experimenten rond boeken, makers en lezers. Van vroeger, van nu en van de toekomst. Niet alleen in Museum Meermanno en de KB, maar nadrukkelijk ook in de rest van het land: in openbare bibliotheken, scholen en andere inspirerende plekken.

Meer informatie, zodra beschikbaar, op de website De kunst van het lezen.