Inhoudsblokken

Vrijdagavond 16 september start de Boekenweek van Jongeren. Tot en met 25 september staat hun leesplezier centraal op school en in de bibliotheek. Dit gebeurt onder het motto: 'Dit wil jij lezen!' De Boekenweek van Jongeren is een initiatief van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). De KB werkt samen met Stichting CPNB en ondersteunt deze Boekenweek.

 

Wat gebeurt er tijdens de Boekenweek van Jongeren?

De Boekenweek van Jongeren begint met een feestelijk programma in het Literatuurmuseum. Tijdens Boektok Live kunnen jongeren daar hun favoriete schrijvers ontmoeten. Ook kunnen ze hier onder andere workshops volgen. Daarnaast maakt de jongerenjury bekend welk boek de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren wint.

In de week daarna vindt de Literatour plaats. Tijdens deze tournee trekken bekende schrijvers langs scholen in Nederland. Daar praten zij met leerlingen over het lezen en schrijven van boeken.

Tot slot kunnen jongeren in bibliotheken, boekhandels en op scholen het Boekenweekgeschenk ophalen, 3PAK. Hierin staan dit jaar bijdragen van de schrijvers Daan Heerma van Voss, Chinouk Thijssen en Gershwin Bonevacia.  

  • De drie schrijvers van 3PAK: Gershwin Bonevacia, Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen.

Van, voor en door jongeren

De Boekenweek van Jongeren bestaat sinds 2015. Toen heette deze nog de Boekenweek voor Jongeren. Tegenwoordig helpen jongeren mee met de organisatie. Via sociale media, groepsinterviews en enquêtes denken zij na over bijvoorbeeld vormgeving en het Boekenweekgeschenk. Om hun rol te erkennen, is de naam veranderd in Boekenweek van Jongeren. 

 

Over de Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion maakt de campagne mede mogelijk. Er zijn veel partners die de Boekenweek ondersteunen: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting De Versterking, Fonds 21, de deelnemers van de VriendenLoterij en de KB.