Inhoudsblokken

Op zaterdag 8 oktober vindt de Museumnacht Den Haag plaats. Ook de KB doet mee. Tussen 20.00 uur en 01.00 uur ben je van harte welkom voor een uniek kijkje achter de schermen. We geven je graag alvast een voorproefje van wat je die avond bij ons kunt beleven.

 

6 spoken word-dichters

Tijdens de Museumnacht kun je in de KB komen kijken en luisteren naar 6 spoken word-dichters: Sholeh Rezazadeh, Seckou Ouologuem, Robin Block, Radna Fabias, Ramona Maramis en Jörgen Gario. De avond wordt gepresenteerd door dichter Ellen Deckwitz.

Aan de slag met Gruuthusehandschrift

De dichters geven hun eigen uitleg aan een tekst uit het middeleeuwse Gruuthusehandschrift. In dit handschrift vind je 147 liederen, 7 gebeden en 16 Middelnederlandse gedichten, geschreven rond 1400. In de teksten komen we veel thema’s tegen die gaan over het leven in de stad: het geloof en de liefde, maar ook dronkenschap en seks.

 

Spoken word avant la lettre

De dichters richtten zich op de liederen over de ‘capelaen van Hoedelem’. Het is een tekst waarin verschillende talen met elkaar vermengd zijn. Dat past goed bij het leven in de grote stad. Deze en andere teksten uit het Gruuthusehandschrift werden vaak voorgedragen. Daarmee waren ze een soort spoken word avant la lettre.

Voorproefje

Ben je benieuwd naar de dichters die aan de slag gaan met het Gruuthusehandschrift? Bekijk hieronder de video over het handschrift en maak alvast kennis met de dichters.

Meer te doen

Er staat nog meer op het programma. Bijvoorbeeld:

  • Volg een rondleiding door ons magazijn. Zo zie je zelf waar en hoe wij onze miljoenen boeken, kranten en tijdschriften bewaren.
  • Doe een middeleeuws potje Zwanzenborden. Strijd samen op een levensgroot spelbord met befaamde beesten uit onze middeleeuwse manuscriptencollectie.
  • Volg de bierproeverij van bierhistoricus Leendert Alberts. Je leert hier meer over de geschiedenis van bier én over bier in de middeleeuwen. 
  • Ontdek de zuivere klanken van de handpan in een workshop van Deniz Kavafoglu en Joris Cohen. Dit instrument bestaat pas een jaar of 20, maar ziet eruit als een middeleeuws ridderschild. 

 

In de buurt

Kom je naar de KB tijdens Museumnacht? Bekijk dan ook het programma van het Literatuurmuseum en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Zij zitten in hetzelfde gebouw en doen ook mee.

  • Gruuthusehandschrift.

Tickets

Bestel je tickets via de site van Museumnacht Den Haag. Hier vind je ook informatie over prijzen, andere deelnemers en praktische zaken.