Inhoudsblokken

Via Delpher kun je miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften doorzoeken en inzien. Delpher is een dienst van de KB. Voor 4 en 5 mei lichten wij de verschillende themapagina’s rondom de Tweede Wereldoorlog uit. 

Herdenken en vieren

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet. Ook het Nationaal Holocaustmuseum, dat recent in Amsterdam geopend werd, vraagt hier aandacht voor.  Op basis van een rijke collectie bronnen krijgen de slachtoffers van de Holocaust een gezicht.

In de collectie van de KB vind je veel bronnen uit en over de Tweede Wereldoorlog. Zo bevat Delpher de grootste collectie Nederlandse oorlogskranten, van verzetskranten tot nationaalsocialistische bladen. Deze bronnen geven een goed beeld van verschillende kanten van de oorlog. Denk hierbij aan de opkomst van het nationaalsocialisme, het verzet, de Jodenvervolging en de hongerwinter.

Op de Delpher-themapagina over de Tweede Wereldoorlog in Nederland kun je in de collectie kranten uit deze tijd bladeren en zoeken.

Joodse gemeenschap in oorlogstijd

Tijdens de bezetting werden Joodse publicaties verboden. Alleen Het Joodsche Weekblad van de Joodse Raad mocht verschijnen. Via de Joodse Raad gaf de bezetter bevelen aan de Joodse gemeenschap. Na de oorlog kwam er veel kritiek op de Joodse Raad, ook uit Joodse kringen. Bestond de raad uit volgzame verraders? Of probeerde de raad juist op subtiele wijze invloed uit te oefenen op de bezetter? Over de ingewikkelde positie van de Joodse Raad is onlangs de nieuwe tv-serie De Joodse Raad verschenen bij de NPO. Je kunt Het Joodsche Weekblad lezen via de Delpher- themapagina over de Joodse pers in de periode 1843 – 1969.

De themapagina's van Delpher

Ben je benieuwd wat er vroeger geschreven werd over onderwerpen die nog steeds actueel zijn, zoals reizen, eten of gezondheid? Of wil je snel bronnen zien over een bepaald historisch onderwerp, zoals de Tweede Wereldoorlog? Op de Delpher-themapagina's vind je historische bronnen over een onderwerp dat in het verleden (ook) in het nieuws was. Zo kun je inspiratie opdoen voor je eigen onderzoek. De collectie in Delpher wordt regelmatig aangevuld. Wil je meer weten over de nieuwste toevoegingen? Kijk dan onder het kopje 'Nieuw' en ontdek achtergrondinformatie over pas toegevoegde kranten, boeken en tijdschriften.