Inhoudsblokken

De KB organiseert dit jaar KB-Colleges. Vanaf april geeft elke maand een specialist of conservator een lezing over zijn of haar expertise. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje en een gesprek met de specialist. 

Een kijkje achter de schermen

De KB doet heel veel, misschien wel meer dan je denkt. Ieder college heeft een ander onderwerp en belicht zo een ander deel van onze werkzaamheden en collecties. Aan de hand van voorbeelden en collectiestukken neemt de specialist je mee door de KB. Zo leer je wat er allemaal gebeurt achter de schermen van de nationale bibliotheek. 

De KB-Colleges op een rijtje

Van album amicorum tot poesiealbum, vriendenboeken door de eeuwen heen. 24 mei. 

In de 16e eeuw waren alba amicorum of vriendschapsboekjes helemaal de rage. Conservator Jeroen Vandommele vertelt meer over de ontwikkeling en het gebruik van deze boekjes. Ook toont hij enkele bijzondere voorbeelden uit de collectie. Meer over het KB-College Van album amicorum tot poesiealbum.

Handwerken als rode draad door de KB-collectie. 7 juni. 

De KB-collectie bevat veel boeken en tijdschriften over handwerken en textiel. Ook vind je geborduurde boekbanden, textielkunst en een speciale webcollectie. Collectiespecialist Karin Vingerhoets neemt je mee door deze schatten. Meer over het KB-College Handwerken als rode draad door de KB-collectie.

Wat bewaren we van het Nederlandse internet? 5 juli. 

De KB verzamelt niet alleen boeken maar ook websites. Zo hebben we ook in de toekomst nog kennis van de hedendaagse internetcultuur. Hoe bepalen we wat er voor dit archief geselecteerd wordt en welke obstakels komen we tegen? Conservator digitale collecties Sophie Ham duikt in de webcollectie. Meer over het KB-College Wat bewaren we van het Nederlandse internet?.

Schatzoeken bij de standplaatscontrole. 2 augustus. 

Middeleeuwse handschriften, enorme atlassen of rijkversierde oude drukken: de standplaatscontroleurs van de KB krijgen ze allemaal in handen. Standplaatscontroleurs Angélique, Steven en Silke vertellen wat er allemaal bij hun werk komt kijken en laten enkele bijzondere collectiestukken zien. Meer over het KB-College Schatzoeken bij de standplaatscontrole.

Restauratie. 13 september. 

Wat doe je als de collectie ondanks alle voorzorgsmaatregelen beschadigd raakt? Het is dan nodig om de boeken te restaureren. Conservator Paulien Rings vertelt over de werkzaamheden die nodig zijn om de boeken bruikbaar te houden. Meer over het KB-College Restauratie.

Mee met een veranderende publicatiecultuur, wat verzamelen we als KB? 27 september.

De laatste jaren is de publicatiecultuur sterk veranderd; niet enkel boeken, kranten en tijdschriften worden gezien als publicatie maar ook blogs, sociale media en websites. Maar hoe verzamel je deze digitale publicaties? Diverse medewerkers van de KB nemen je mee in de publicatiegeschiedenis van Nederland. Meer over het KB-College Mee met een veranderende publicatiecultuur, wat verzamelen we als KB?

Groeten uit de Digitale Stad door Stichting De Digitale Stad. CC BY-NC-SA 4.0.

De Digitale Stad, een blik op het vroege internet. 4 oktober. 

De Digitale Stad was voor veel Nederlanders de eerste plek waar zij kennis konden maken met dingen als discussieforums, email en een eigen homepagina. Digital preservation officer Daniël Steinmeier licht de mooiste verhalen uit dit digitale erfgoed uit. Meer over het KB-College De Digitale Stad.

Nieuws en nepnieuws, informatievoorziening tijdens de Tweede Wereldoorlog. 5 oktober.

Na de Duitse bezetting van Nederland was de pers niet meer vrij in wat zij publiceerden. Collectiespecialist geschiedenis Huibert Crijns laat aan de hand van originele kranten uit de collectie zien wat dit betekende voor de nieuwsvoorziening in Nederland. Dit college zou in april worden gegeven, maar kon door omstandigheden niet doorgaan. Lees meer over het KB-College Nieuws en nepnieuws.

Digitaliseren van middeleeuwse handschriften. 8 november. 

Projectfotograaf Janou Munnik en handschriftenexpert Annelynn Koenders reizen het land door om op verschillende locaties middeleeuwse handschriften te digitaliseren. Hoe dat precies in zijn werk gaat en hoe het resultaat er uitziet vertellen zij in dit college. Lees meer over het KB-College Digitaliseren van middeleeuwse handschriften

Geschonken schatten, 225 jaar schenkingen aan de KB. 13 december. 

De KB heeft al veel boeken, maar er blijven hiaten in de collectie bestaan. Door schenkingen van particulieren maar ook uitgevers en andere instanties kunnen wij deze steeds meer opvullen. Melinda Kónya, coördinator schenkingen, toont de diversiteit aan de publicaties die wij de afgelopen jaren ontvingen. Lees meer over het KB-College Geschonken schatten.

Praktische informatie

Per college zijn 30 plaatsen beschikbaar. De colleges beginnen om 14.00 uur, na afloop is tot 17.00 uur tijd voor een drankje. Een kaartje kost €7,50, hierbij zijn twee consumpties inbegrepen. Inschrijven kan via de webwinkel.