Inhoudsblokken

In 2002 verscheen de canon over de Nederlandstalige literatuur, een overzicht van de belangrijkste boeken uit de geschiedenis van Nederland. Sinds die tijd is er veel veranderd. Het is dus hoog tijd voor een nieuwe literaire canon. Wil je meedenken? Vul dan snel de Canonenquête 2022 in.

Vragen over klassiekers

Welk Nederlandstalige boek vind jij een echte klassieker? Hoe divers moet een overzicht van Nederlandstalige literatuur zijn? En kun je Jip en Janneke ook literatuur noemen? Deze en meer vragen staan centraal in de nieuwe Canonenquête.

Doel van de enquête

Het doel van de enquête is om in gesprek te gaan over de rollen en functies die een literaire canon kan hebben. Ook willen we laten zien hoe trots we op ons literaire erfgoed zijn, en welke bijzondere boeken we allemaal in Nederlandse collecties hebben.

Meedoen aan de enquête

Doe je mee? Je kunt de enquête invullen tot zondag 19 juni 2022. Tijdens de Week van het Nederlands van 1 tot 8 oktober 2022 vindt het Canonfestival plaats. In die week maken we de uitslag bekend. We trappen die week feestelijk af op 30 september met de Nacht van de Canon bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent.

Partners

De Canonenquête is een initiatief van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL, KB), KANTL, Taalunie, NL-Lab, Raad voor Neerlandistiek en Platform Neerlandistiek. Wil je meer weten? Bezoek dan de site van het Canonfestival.