Inhoudsblokken

Op vrijdag 7 oktober, Nationale Ouderendag, vindt opnieuw de Nationale Voorleeslunch plaats. Die dag lezen bekende en onbekende Nederlanders voor aan ouderen in bibliotheken en zorginstellingen door het hele land. Omdat het de 10e editie is, schrijven maar liefst 3 auteurs dit jaar een speciaal Voorleeslunchverhaal: Bart Chabot, Marion Bloem en Kader Abdolah. De Nationale Voorleeslunch wordt georganiseerd door de Leescoalitie, waarvan de KB onderdeel is.

 

Voorlezen aan ouderen

De Leescoalitie organiseert de Nationale Voorleeslunch om zoveel mogelijk ouderen te laten genieten van een mooi verhaal. Dit evenement laat zien dat voorlezen ook voor ouderen fijn en verbindend kan zijn. Het voorlezen van een verhaal ontspant. Ook is een verhaal vaak een aanleiding om in gesprek te gaan.

  • Kader Abdolah.

Het Nationale Voorleesboek

In de afgelopen jaren schreven bekende auteurs als Kees van Kooten, Yvonne Keuls en Mensje van Keulen een verhaal voor de Nationale Voorleeslunch. Deze verhalen worden nu, samen met de 3 nieuwe verhalen, gebundeld in Het Nationale Voorleesboek. Bibliotheken kunnen dit boek bestellen als uitleenexemplaar. Bij iedere bestelling ontvangen zij 2 gratis exemplaren om weg te geven aan zorginstellingen in hun werkgebied.

  • Omslag van Het Nationale Voorleesboek.

Over de Leescoalitie

De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen de KB, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De Leescoalitie wil dat zoveel mogelijk mensen lezer worden. Op die manier kunnen zij goed functioneren in onze geletterde samenleving.