Inhoudsblokken

Vanmiddag begint in het oude Stadhuis van Gouda de jaarlijkse HackaLOD, de Hackathon Linked Open Data. Verschillende teams gaan de hele nacht door om applicaties met linked erfgoedbeheer te ontwerpen. De beste applicatie wordt zaterdag 4 november bekroond. Ook vanuit de KB doet een team mee.

De HackaLOD

Wat is dat nu precies, linked open data? Hierbij koppel je gegevens aan andere data die met hetzelfde onderwerp te maken hebben. Je kunt zo makkelijker verbanden leggen tussen verschillende datasets. Elk jaar verzamelen programmeurs, historici, designers en andere erfgoed- en dataspecialisten zich om hiermee aan de slag te gaan.

Zo werd in 2019 bijvoorbeeld de juryprijs gewonnen door een team van het Nationaal Archief en het ontwerpbureauTotal Design. Zij ontwikkelden een app waarmee foto’s uit de Anefo-fotocollectie van het Nationaal Archief worden gekoppeld aan de bijbehorende nieuwsberichten in het ANP-archief van de KB. Zo heb je direct context bij een historische foto.

Het team van de KB

Vanuit de KB staat dit jaar team KBackers in de startblokken. Dit team bestaat uit Dorien Haagsma (coördinator vernieuwing), Marc van der Meulen (functioneel beheerder), Mirjam Cuper (data scientist), Vera Provatorova (researcher-in-residence) en Marijn Biekart (junior AI-onderzoeker).

De prijsuitreiking

Zaterdag 4 november is tussen 14.00 en 18.00 uur de prijsuitreiking in de Chocoladefabriek in Gouda. Hier kun je bij zijn, je moet je alleen wel even aanmelden. Meer informatie en de aanmeldknop vind je op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed