Inhoudsblokken

Vanaf vandaag is Het wilde planten kleurboek te koop in onze webwinkel en bij de boekhandel. De Flora Batava is een historisch topstuk uit de collectie van de KB. In het kleurboek kun je 55 illustraties uit de Flora Batava zelf inkleuren. Bij elke kleurplaat vind je een afbeelding uit het boek en een kort bijschrift.

De Flora Batava

De Flora Batava werd tussen 1800 en 1934 in 28 verschillende delen uitgebracht. Tientallen plantenkenners, kunstenaars, inkleurders en uitgevers hebben meer dan een eeuw samengewerkt om alle wilde planten in Nederland in kaart te brengen. Het uiteindelijke boek bevat 2.240 met de hand gekleurde platen en 5.000 pagina’s tekst met hierin meer dan 2.630 wilde planten, paddenstoelen, mossen en wieren.

Heruitgave Flora Batava

In 2023 verscheen een heruitgave met inleiding en redactie door Esther van Gelder, conservator oude drukken in de KB, en Norbert Peeters, botanisch filosoof en schrijver. Van deze facsimile zijn nog enkele exemplaren van de 2e druk te koop. Je kunt de gedigitaliseerde versie van de originele Flora Batava geheel online inzien.

225 jaar KB

De dag dat het kleurboek verschijnt, is voor ons ook een feestdag. Op 8 november 1798 werd de KB namelijk opgericht. Vandaag zijn we dus precies 225 jaar oud.