Inhoudsblokken

Het schilderij De regenten van het Walenweeshuis is waarschijnlijk gemaakt door portretschilder Bartholomeus van der Helst (1613-1670). Dat meldt NRC deze week. Deze ontdekking werd gedaan dankzij gebruik van Delpher, de online database van de KB.

Handtekening van Van der Helst

De regenten van het Walenweeshuis.

De ontdekking werd gedaan door Celine Oldenhage, student cultuurgeschiedenis. Zij maakte vorig jaar een inventaris van het kunstbezit van de Waalse Kerk. Deze kerk en cultureel centrum is de eigenaar van het schilderij De regenten van het Walenweeshuis. Bij een zoektocht in Delpher ontdekte Oldenhage dat in 1932 de handtekening van Van der Helst gevonden was onder de lijst van het schilderij. Deze informatie is echter nooit in kunsthistorische registers terechtgekomen, aldus NRC. Het schilderij bevindt zich inmiddels in het Amsterdam Museum. Dat heeft het schilderij uit de lijst gehaald, waarna inderdaad fragmenten van de handtekening tevoorschijn kwamen.

Delpher, online database 

Delpher is een online database van de KB. Je vindt hier meer dan 21 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s, 12 miljoen tijdschriftpagina’s en meer dan 900.000 boeken van de 15e tot de 21e eeuw. En het aanbod blijft groeien. Al het materiaal uit Delpher is vrij toegankelijk en mag voor eigen onderzoek vrij gebruikt worden.