Inhoudsblokken

Vanaf woensdag 8 november 2023 is de podcast Het Venlo-incident te luisteren. Een schietpartij pal aan de landsgrens, Britse spionnen, nepnieuws in de berichtgeving: wat gebeurde er op 9 november 1939 nu precies in Venlo? Collectiespecialist geschiedenis Huibert Crijns en NTR-regisseur Paul Ruigrok bespreken in de podcast het incident en de vergaande gevolgen. Regelmatig leggen zij hierin de link met voorbeelden van nepnieuws in het heden.

Het Venlo-incident

9 november 1939, een herfstige donderdag. Een auto met 2 Britten en 2 Nederlanders rijdt naar Café Backus in Venlo, aan de Duitse grens. Als zij aankomen breekt er direct een vuurgevecht los. Al snel zijn de mannen uit de auto gesleept en meegenomen naar Duitsland. De kranten worden het niet eens: wat is er nu precies gebeurd? De nazi's zien het voorval echter als kans. Zij zetten het in voor propaganda-doeleinden, met uiteindelijk voor Nederland grote gevolgen.

Nepnieuws toen en nu

Het incident in Venlo in 1939 is door de jaren heen goed gedocumenteerd, maar tot nu toe vooral als een politiek-diplomatieke gebeurtenis. De makers van de Venlo-incident-podcast kozen voor nepnieuws als invalshoek vanwege de parallellen met het heden. Huibert Crijns: 'We wilden de podcast maken om te laten zien dat desinformatie, censuur en propaganda sinds jaar en dag behoren tot de standaard-trukendoos in tijden van oorlog.'

 

Meer weten? Neem contact op met Helen Johnson, persvoorlichter van de KB.

 

De vierdelige podcastserie van de KB nationale bibliotheek en de NTR zal via de NPO en de grote podcastplatforms te beluisteren zijn. Alle afleveringen van de podcast komen op woensdag 8 november online.