Wat lazen mensen vroeger? Hoe werden boeken gemaakt? Hoeveel vrijheid was er om te schrijven en te drukken wat je wilde? Bibliopolis is een website met uitgebreide informatie over het gedrukte boek in Nederland, vanaf de late middeleeuwen tot nu. De website is vrij toegankelijk voor iedereen en bestaat uit meerdere databases. Daarin kun je zoeken naar boeken, personen en nog veel meer.

Voor wie is Bibliopolis?

Bibliopolis is interessant voor studenten en docenten boek-, kunst- en literatuurgeschiedenis. Het handboek is ingedeeld per periode en gaat over alle aspecten van de boekdrukkunst. Vanuit de teksten kun je doorklikken naar belangrijke termen, plaatjes, bronnen en literatuur. Onderzoekers vinden er gespecialiseerde databases met uitgebreide informatie over drukkers, uitgevers en boekenveilingen.

"Bibliopolis.nl is het startpunt voor onderzoek naar Nederlandse boekdrukkers uit het verleden. Ik gebruik de site regelmatig in mijn zoektocht naar informatie."

Steven Van Impe, Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek, Antwerpen

Doel van Bibliopolis

Er bestond in Nederland nog geen nationale geschiedenis van het gedrukte boek. De KB werkte daarom samen met partners uit de universitaire wereld en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging om alle aspecten van die geschiedenis te documenteren, beschrijven en toegankelijk te maken op internet. Bibliopolis biedt daarmee iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van het gedrukte boek toegang tot gespecialiseerde en betrouwbare kennis. Het is nog steeds het enige overzicht op dit gebied en daarmee hét startpunt voor verdere ontdekkingen en onderzoek.

Impact van Bibliopolis

Bij oplevering in 2002 was Bibliopolis het nieuwste van het nieuwste, met een elektronisch handboek en geavanceerde zoekmogelijkheden in gelinkte databestanden. In 2009-2010 is de website compleet technisch herzien. Het handboek en de bibliografieën zijn helemaal bijgewerkt. Bibliopolis functioneerde daardoor jarenlang als het startpunt voor ontdekkingen en onderzoek. Inmiddels is het opnieuw toe aan een technische en inhoudelijk vernieuwing.

Uit een enquête in 2020 blijkt dat gebruikers de site en de informatie waarderen, en graag zien dat deze helemaal ge-update wordt en onderhouden blijft.

Gebruikscijfers in 2017

  • Totaal aantal sessies: 8.309
  • Totaal aantal gebruikers: 4.946
  • Herkomst gebruikers: Nederland 67 %; België 8 %; Duitsland 3 %; VS 3 %; Frankrijk 3 %; UK 2 %

“Ik vind vooral de database van boekenveilingen in Bibliopolis erg handig.’’

Mart van Duijn, Universiteitsbibliotheek Leiden

Mogelijkheden van Bibliopolis

Bibliopolis is een geïntegreerde dienst waarin de verschillende teksten en datasets met elkaar samenhangen en doorzoekbaar zijn. 

In 2009-2010 is de hele website vernieuwd en aangepast aan de VGA (Vernieuwing Gegevens Architectuur) van de KB. Alle data uit de databases (DBText) kunnen we leveren in een XML-format en opnemen in de centrale metadataopslag van de KB (MDO).

Bibliopolis gebruikt:

  • de SOLR zoekmachine
  • DBText databases die we converteren naar de MDO
  • metadata (via jsru.kb.nl) uit de KB-collectie Bibliopolis
  • Resolver voor de plaatjes op \\res-srv-p100\RESOURCES42\BIBLIOPOLIS
Bibliopolis