KB_Datalab

Wil jij als onderzoeker gebruikmaken van digitale collecties van de KB die vanwege auteursrecht, privacyregels of andere redenen niet buiten de KB toegankelijk zijn? En wil je deze digitale collecties computationeel analyseren? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

In het KB_Datalab kan je onder bepaalde voorwaarden toegang krijgen tot deze beschermde digitale collecties in een beveiligde omgeving. Ook geven wij hier presentaties en demonstraties. 

Wat is het KB_Datalab?

Het KB_Datalab is een werkruimte in de KB voor toegang tot beschermde digitale collecties voor computationeel onderzoek. Je kunt hier onder bepaalde voorwaarden in een beveiligde omgeving gebruik maken van deze collecties. Denk bijvoorbeeld aan speciale webcollecties of andere recente digitale publicaties. In deze ruimte vind je 2 werkplekken. Hier kunnen op aanvraag collecties en apparatuur voor je worden klaargezet. Zo kun je de collecties bekijken en tekst- en datamining toepassen.

Voor wie is het KB_Datalab?

Het KB_Datalab is bedoeld voor onderzoekers die gebruik willen maken van onze digitale collecties voor computationeel onderzoek. Voor collecties kunnen we in het KB Datalab meer onderzoeksmogelijkheden bieden zoals full text search, betere indexering en linkgraphs.

Doel

Met het KB_Datalab willen wij meer digitale collecties aanbieden voor onderzoek. Een aantal collecties van de KB mag vanwege beperkingen niet buiten de muren van de KB gebruikt worden. Deze collecties zijn echter wel interessant voor onderzoek. Door ze aan te bieden in een beveiligde ruimte kunnen onderzoekers onder bepaalde voorwaarden toch gebruik maken van de collecties. Zij kunnen geen kopieën maken en de bestanden niet mee naar huis nemen. Wel kunnen zij de resultaten van hun algoritmen na controle meenemen voor verder onderzoek.

Het KB_Datalab ondersteunt zo wetenschappelijk onderzoek door meer datasets beschikbaar te stellen. 
 

Toegankelijkheid van het KB_Datalab

Het KB_Datalab is 1 van de dataservices van de KB. Je vindt meer informatie over de webcollectie op de pagina van het webarchief

Voor toegang tot het KB_Datalab is een lidmaatschap van de KB vereist.

Neem contact op met het KB_Datalab om de mogelijkheden te bespreken

KB_Datalab