Website Nederlandse boekgeschiedenis: geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland

Hoe werden boeken vroeger gemaakt? Welke illustratietechnieken waren er? Hoe organiseerden uitgevers zich? En wat lazen mensen het liefst? Nederlandse boekgeschiedenis is een website met uitgebreide informatie over het gedrukte boek in Nederland, vanaf de late middeleeuwen tot het jaar 2000. Je vindt er alles over de boekdrukkunst met toegang tot meerdere databases. Daarin kun je zoeken naar oude veilingen, personen, termen en nog veel meer. Nederlandse boekgeschiedenis is voor iedereen die meer wil weten over boekgeschiedenis.

Maken, verspreiden en lezen van boeken

Nederlandse boekgeschiedenis bevat uitgebreide informatie over de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. Een belangrijk onderdeel is het handboek over het maken, verspreiden en lezen van boeken van 1475 tot 2000. In de verschillende databases kun je zoeken naar personen, plaatjes, bronnen, studies en termen uit het boekenvak.

Het aanbod: 

  • Handboek: overzicht van de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland, geschreven door 42 experts.  
  • Beeldbank: 1635 afbeeldingen van hoogtepunten uit de Nederlandse boekdrukkunst, portretten van drukkers en uitgevers, lettertypen, drukkersmerken, watermerken enz.  
  • Uitgebreide zoekmogelijkheden naar biografische gegevens (140.380 records), informatie over boekenveilingen (78.386 beschrijvingen), boekhistorische termen (1032 items).  
  • Secundaire literatuur: gegevens over boekhistorische studies (bijgehouden tot 2017).  

Voor iedereen die meer wil weten over boekgeschiedenis

Nederlandse boekgeschiedenis is interessant voor studenten en docenten boek-, kunst- en literatuurgeschiedenis. Het handboek is ingedeeld per periode en gaat over alle aspecten van het boek. In de teksten worden belangrijke termen toegelicht en kun je doorklikken naar informatie over de illustraties. Het is het enige overzicht op dit gebied en daarmee een goed startpunt voor onderwijs. Onderzoekers vinden er enkele gespecialiseerde databases met informatie over drukkers, uitgevers en boekenveilingen.

“Ik vind vooral de database van boekenveilingen erg handig.’’  

Mart van Duijn, Universiteitsbibliotheek Leiden  

Opvolger van Bibliopolis

Nederlandse Boekgeschiedenis is de opvolger van Bibliopolis, een website die sinds 2002 door de KB werd onderhouden. Bibliopolis was het resultaat van het project 'Geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland' (KB, NBV en universiteiten Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Utrecht, 1998-2002). Deze dienst kwam voort uit de behoefte onder boekhistorici (docenten, studenten en onderzoekers) aan een handboek en een digitaal portaal tot goede en betrouwbare informatie over de geschiedenis van het Nederlandse boek.  

Op de destijds zeer innovatieve website werden diverse informatiesystemen samengebracht: ten eerste het handboek (dat in 2003 ook in druk verscheen als Bibliopolis. Geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland). Ten tweede verschillende boekhistorische databases, waarvan die over veilingcatalogi tot de meest geraadpleegde behoort.  

Zowel het handboek als de meeste databases uit Bibliopolis zijn nu op Nederlandse Boekgeschiedenis terug te vinden. Maar dan in een nieuw jasje dat voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers van deze tijd.  

De website is nog in ontwikkeling en de inhoud kan in de toekomst uitgebreid en geactualiseerd worden. Nederlandse boekgeschiedenis kan daarmee weer hét beginpunt worden voor iedereen die op zoek is naar een bepaald onderwerp uit de Nederlandse boekgeschiedenis. Net als Bibliopolis dat vroeger was. 

Drupal

De website draait op Drupal CMS en is ontwikkeld door Finalist in opdracht van de KB. De onderliggende databases (DBText) worden geleverd in XML-format en zijn opgenomen in de centrale metadataopslag van de KB (MDO).   

Partners

Nederlandse boekgeschiedenis is een dienst van de KB. De content is overgenomen uit  Bibliopolis, dat ontwikkeld is door de KB in samenwerking met: