Short-Title Catalogue Netherlands (STCN)
Welke boeken verschenen in Nederland in de 17e eeuw? Hoe vaak werden dat ene schoolboekje of die populaire ridderroman herdrukt? Zijn er nog exemplaren van bewaard gebleven en waar vind ik die? Het staat in de Short-Title Catalogue Netherlands (STCN): de nationale bibliografie van Nederland tot 1801. Het is een catalogus waarin je gegevens vindt over bijna alle werken die ooit gedrukt zijn in Nederland of in de Nederlandse taal. Het bestand is gebaseerd op een jarenlange samenwerking met erfgoedbibliotheken in binnen- en buitenland en groeit nog elke dag.
Doelgroep van de STCN
De STCN is een onderzoeksinstrument voor iedereen die bezig is met Nederlands historisch drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan historici, literatuurwetenschappers, bibliothecarissen, onderzoekers, studenten en verzamelaars. Studenten en onderzoekers vinden er betrouwbare informatie over boeken en hun makers en waar de boeken nu nog te vinden zijn. Verzamelaars en handelaren kunnen anonieme drukken identificeren. Bibliotheken gebruiken de database om hun eigen catalogus aan te vullen of om te bepalen welke titels voorrang krijgen bij digitalisering.
Impact van de STCN
De STCN is een belangrijk instrument voor onderzoek. Met de STCN zorgt de KB ervoor dat er betrouwbare informatie over Nederlandse publicaties beschikbaar is voor iedereen in Nederland en daarbuiten. De database is daarom gratis te gebruiken. De STCN wordt veel gebruikt in onderzoek en universitair onderwijs.
De STCN is belangrijk in het bibliotheeknetwerk. Nederlandse bibliotheken gebruiken de STCN om hun gedrukte erfgoed beter vindbaar te maken. Ook wordt de dataset vaak geleverd aan partners in het buitenland.
Netwerkpartners
De STCN is het product van een decennialange samenwerking tussen de KB en bibliotheken in binnen- en buitenland. De database wordt sinds 2023 gehost op de website van het Consortium of European Research Libraries (CERL), waar ook andere gespecialiseerde bibliografiëen zoals de ISTC (Incunabula Short Title Catalogue) van de British Library een plek hebben. Samen werken we aan de technische doorontwikkeling van de dienst. Ook inhoudelijk wordt er samengewerkt: middels kleine en grote projecten worden continu nieuwe collecties Nederlandse oude drukken toegevoegd. Daarnaast bezoeken de STCN-redacteuren van de KB regelmatig bibliotheken om hun nieuwe aanwinsten te beschrijven. Ook trainen ze lokale medewerkers, vrijwilligers en stagiaires, zodat die zelf aan de slag kunnen in de STCN. Hieronder vind je een overzicht van onze belangrijkste partners: