H.F. Tollens Cz.

Inhoudsopgave

De collectie H.F. Tollens Cz. in het kort

Over de collectie H.F. Tollens Cz.

De collectie van de KB is de belangrijkste en meest complete van het werk van de dichter. De nadruk ligt op Tollens’ gepubliceerde werk in veel verschillende edities. Ook zitten in de collectie handschriften, brieven en drukproeven en vind je er originele ontwerpen van titelpagina’s en illustraties.

  • H.F. Tollens Cz, Tafereel van de overwintering der Hollanders op Nova-Zembla, 1819.

Geschiedenis van de collectie H.F. Tollens Cz.

De Tollenscollectie was in eerste instantie van jurist en letterkundige Adriaan Bogaers. In 1895 schonk zijn schoonzoon T.A. Klinkhamer de collectie aan de KB. We kregen datzelfde jaar aanvullingen op de collectie van Tollens’ kleindochter, F.A.G. Stoelman-Tollens. Later kregen we 234 brieven van Tollens aan de uitgever Immerzeel (deel van de collectie Johannes Immerzeel, verworven in 1900). En in 1980 kochten we een kavel (rijm)brieven van de jonge Tollens aan dichter en uitgever P.J. Uylenbroek aan.

Toegankelijkheid van de collectie H.F. Tollens Cz.

Raadpleeg de collectie Tollens in de leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.

Relatie met andere collecties

De kern van de Tollensverzameling werd samen met een deel van de collectie over Adriaan Bogaers in 1895 nagelaten aan de KB. Het Literatuurmuseum heeft een groot aantal van de brieven die hij naar anderen schreef. De UvA bezit de correspondentie tussen Tollens en G.T.N. Suringar en Hugo Suringar, de uitgevers van de Volledige werken van Tollens. Persoonlijke bezittingen van Tollens worden bewaard in het voormalige woonhuis van de dichter, nu Museum Rijswijk. Daar vind je zijn schrijfkist en zilveren inktstel. Ook zijn daar portretten, handschriften en een overzicht van zijn dichtbundels.

Literatuur over de collectie H.F. Tollens Cz.

Artikel

  • Honings, R. & Jensen. L. (red.) ‘Na 160 jaar. Nieuwe perspectieven op Hendrik Tollens’. De Negentiende Eeuw, 40. 2016.

Boeken

  • Poortier, R. ‘Tollens’ nagalm. Het dichterschap van Hendrik Tollens (1780-1856) in de Nederlandse herinneringscultuur. Universiteit van Amsterdam, 2014.
  • Werken en handschriften van H. Tollens Cz. en Mr. A. Bogaers. Koninklijke Bibliotheek, 1896.
  • Huygens, G.W. Hendrik Tollens. De dichter van de burgerij. Nijgh & Van Ditmar, 1972.