Uitgeverij Kluitman

Inhoudsopgave

De collectie uitgeverij Kluitman in het kort

  • Inhoud: alle kinderboeken die uitgeverij Kluitman ooit heeft uitgegeven.
  • Omvang: 5.578 kinderboeken.
  • Toegang: Vindbaar via de KB-catalogus en het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK). Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties en de algemene leeszaal; worden niet uitgeleend; deels online beschikbaar.
  • Meer informatie: Karin Vingerhoets.

Inhoud van de collectie uitgeverij Kluitman

De KB kreeg in april 2011 een belangrijke schenking: alle boeken uit het fonds van uitgeverij Kluitman in Alkmaar. Het zijn boeken met populaire helden, zoals Kruimeltje, Pietje Bell, Dik Trom en Swiebertje. Het gaat om fictie en non-fictie. Sommige boeken zijn wel 150 jaar oud. De schenking is een belangrijke aanvulling op de kinderboekencollectie van de KB.

Geschiedenis van de collectie uitgeverij Kluitman

In april 2011 kwam de schenking van uitgeverij Kluitman naar de KB. Het ging om zo’n 6.600 boeken. De meeste boeken waren in uitstekende staat. Daarom heeft de KB besloten om niet te ontdubbelen ten opzichte van de bestaande collectie. Van alle boeken is dus een exemplaar opgenomen, ook als de KB er al een exemplaar van had.

De verwerking van de schenking werd in april 2014 afgerond. De boeken zijn nu in de catalogus vindbaar en ter inzage beschikbaar voor iedereen. Naast de papieren boeken biedt de KB ook digitale versies aan. In 2017 tekenden de KB en Kluitman een overeenkomst voor het digitaliseren van kinderboeken uit de periode 1940-2000.

Toegankelijkheid van de collectie uitgeverij Kluitman

De boeken staan in de KB-catalogus en het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK). In het CBK vind je meer dan 12.000 Kluitman-uitgaven van de KB. Ook vind je hier andere openbare kinderboekencollecties. Je kunt de boeken aanvragen en bekijken in de leeszaal Bijzondere Collecties of de algemene leeszaal van de KB. Als klant kun je ze niet lenen, maar musea en andere instellingen kunnen ze wel bruiklenen.

In de KB-catalogus en het CBK staan veel links naar gedigitaliseerde Kluitman-boeken. Op die manier kun je de boeken thuis op je scherm bekijken en lezen. Bijna 4.000 oudere Kluitman-boeken zijn voor iedereen gratis beschikbaar in Delpher. Als lid van de online Bibliotheek heb je toegang tot 400 e-books van nieuwere Kluitman-titels.

Het bedrijfsarchief van Kluitman is niet overgedragen aan de KB. De archiefstukken zoals kasboeken, brieven en financiële administratie van de uitgeverij worden bewaard in het Regionaal Archief Alkmaar.

Geschiedenis van uitgeverij Kluitman

Uitgeverij Kluitman werd in 1864 opgericht als P. Kluitman. In 1904 kwamen de zonen in het bedrijf. In 1909 werd de firmanaam aangepast tot de Gebroeders Kluitman. In de Tweede Wereldoorlog werd het grootste deel van het archief en het fonds verwoest.

Archiefmedewerkster Emilie Jacobi heeft er jarenlang aan gewerkt om alle Kluitman-uitgaven weer bij elkaar te brengen. Dat is de kern van het fonds dat aan de KB is overgedragen. In het bedrijf werken nu geen leden van de familie Kluitman meer. In 2014 vierde de uitgeverij haar 150-jarig jubileum met een symposium in de KB, de heruitgave van klassiekers en een jubileumboek.

Literatuur van de collectie uitgeverij Kluitman

Boek

  • Croes, M., Dongelmans, B. (et al.). Het geheim van Kluitman. 150 jaar geschiedenis van een uitgeverij 1864-2014. Uitgeverij Kluitman, 2014.