Willem Witsen

Inhoudsopgave

De collectie Willem Witsen in het kort

  • Inhoud: grote verzameling brieven gericht aan schilder, etser, fotograaf en publicist Willem Witsen (1860-1923).
  • Omvang: circa 1.400 brieven en enkele handschriften.
  • Toegang: vindbaar via de KB-catalogus. Ter inzage in de leeszaal Bijzondere Collecties; worden niet uitgeleend. De gedigitaliseerde brieven staan in DBNL. De brieven zijn ook verwerkt in de Catalogus Epistularum Neerlandicarum (CEN).
  • Meer informatie: Jeroen Vandommele.

Geschiedenis van de collectie Willem Witsen

In de collectie hebben we meer dan 1.400 brieven aan kunstenaar en schrijver Willem Witsen, geschreven door de vele schrijvers en kunstenaars met wie hij omging. Denk bijvoorbeeld aan Lodewijk van Deyssel, Willem Kloos, Jacobus van Looy, George Hendrik Breitner en Isaac Israëls. De kunstenaarsbrieven bevatten regelmatig originele tekeningen.

De collectie bevat ook bijna 100 brieven van Willem Witsen zelf. Daarmee geeft de collectie een indruk van Witsen als schrijver. Daarnaast bevat de collectie enkele handschriften, waaronder dat van het gedicht ‘In de nacht is een mensch aangetreden’ van Herman Gorter, geschreven naar aanleiding van de tragische dood van Witsens zus Anna.

  • Herman Gorter, ‘In de nacht is een mensch aangetreden’, 1889.

Ontstaan van de collectie Willem Witsen

De collectie is in 1945 door het Witsenhuis in Amsterdam overgedragen aan de KB. In 1996 ontving de KB van 1 van Witsens kleinzoons 93 grotendeels door hem geschreven brieven, voornamelijk aan familie.

Toegankelijkheid van de collectie Willem Witsen

De collectie Willem Witsen kan worden geraadpleegd in de leeszaal Bijzondere Collecties van de KB. Brieven, portretten en andere materialen uit de collecties van de KB, Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Witsenhuis in Amsterdam zijn te vinden via Delpher. Doorzoek de brieven van Willem Witsen ook digitaal via de website van het Huygens Instituut en via DBNL.

Relatie met andere collecties

De collectie brieven aan Willem Witsen heeft veel dwarsverbanden met de verzamelingen rondom Willem Kloos, De Nieuwe Gids en Jacques Perk. Documenten van en over Willem Witsen bevinden zich ook in andere instellingen, zoals het Witsenhuis in Amsterdam en de Bijzondere Collecties van Amsterdam.

Literatuur over de collectie Willem Witsen

Artikel

  • Thomassen, K. ‘Willem Witsen, kunstenaar 1860-1923’. Verzamelaars en verzamelingen. Koninklijke Bibliotheek 1798-1998. Wbooks, 1998, pp. 130-132.

Boeken

  • Vergeer, C. Toen werden schoot en boezem lekkernij. Erotiek van de Tachtigers. Rap, 1990.
  • Wiel, R. van der. Ewijkshoeve, tuin van tachtig. Querido, 1988.