Lodewijk I in de serie PrentenboekenPlus

Lodewijk is een gewoon schaap. Totdat de wind een kroon naar hem toe blaast. Hij zet de kroon op en voilà: hij is koning Lodewijk I. Of hij kan omgaan met deze macht, is vervolgens de vraag. Tot zover een geweldig verhaal in een prachtig prentenboek. Maar wat is er opmerkelijk aan? Lodewijk I, koning der schapen is bewerkt, zodat ook kinderen die niet of slecht kunnen zien ervan kunnen genieten. Ontdek dit opmerkelijke object in onze collectie. 

Lodewijk I in de serie PrentenboekenPlus

Lodewijk I koning der schapen is een prentenboek uit 2014 van de Franse illustrator Olivier Tallec. In 2016 kwam de Nederlandse vertaling uit. En in 2018 verscheen het boek als deel van de serie PrentenboekenPlus.  

PrentenboekenPlus is een initiatief van Stichting PrentenboekenPlus. Deze uitgever maakt speciale versies van goede, bekende prentenboeken waarin je iets kunt voelen, tactiele versies. Ze zijn bestemd voor kinderen van 4 tot 8 jaar met een visuele, communicatieve of auditieve beperking. 

De Stichting bracht tot nu toe 18 van dit soort boekensets uit, waaronder dus Lodewijk I.  

De uitgaven van PrentenboekenPlus verschijnen als set. Zo’n set bevat:  

  • een exemplaar van het originele prentenboek
  • een aangepaste versie van het boek met voelbare lijnen en braille
  • 1 of meer tastbare objecten
  • een leeswijzer voor de voorlezer

Verschil met het origineel

In het aangepaste prentenboek zijn de originele tekeningen eenvoudiger gemaakt. Ook hebben ze reliëf gekregen. De teksten zijn afgedrukt in een duidelijk leesbare zwarte letter. En ze hebben ‘ondertiteling’ in braille. Zo kunnen kinderen met een visuele beperking samen met de voorlezer en eventuele leeftijdsgenootjes die wel goed kunnen zien, van het boek genieten.

In de leeswijzer staan tips en aanbevelingen voor de leraar of begeleider. Zij kunnen zo de kinderen helpen het verhaal te beleven, te begrijpen en de betekenis te ontdekken.

De losse objecten helpen de kinderen om zich een voorstelling te maken van belangrijke onderdelen van het verhaal. Zo is er bijvoorbeeld een houder met geurige wierook bij een prentenboek over het kerstverhaal. En Lodewijk I heeft een wollen speelgoedschaap in de set. 

Overleg met uitgeverijen en illustratoren

De Stichting maakt de prentenboeken met toestemming van de uitgeverijen en de illustratoren van de originele boeken. Illustraties in prentenboeken zijn soms erg druk en gedetailleerd. Dat is verwarrend voor kinderen die slechtziend zijn of het boek via de tastzin bekijken. Vaak worden in de aangepaste versie daarom details weggelaten, zodat de essentie van de illustratie wordt behouden. Figuren die elkaar deels overlappen worden naast elkaar gezet, zodat de afzonderlijke vormen voelbaar zijn. Bij Lodewijk I werd een kudde schapen hierom bijvoorbeeld vervangen door enkele losse schapen. Zo wordt bij elk prentenboek gekeken welke aanpassingen er nodig zijn. 

Bedenker van PrentenboekenPlus

Colette Pelt is de bedenker van PrentenboekenPlus. Zij werkt samen met een grafisch ontwerper. Deze werkt volgens de richtlijnen voor het maken van voelbare tekeningen. De drukker is  gespecialiseerd in 2.5D-printtechniek. Ook raadpleegt Pelt diverse deskundigen op het gebied van tekstanalyse en prentenboeken.  

Het productieproces van een tactiel prentenboek is bewerkelijk, complex en daardoor duur. Gelukkig zijn er donateurs die met hun bijdragen helpen om de kosten voor ontwikkeling en productie te dekken. De KB heeft de aanschafprijs van de boekensets betaald om ze permanent in de collectie op te nemen. Op dit moment zijn er 18 titels uitgegeven in een oplage van 50 exemplaren per titel. 

Waarom heeft de KB PrentenboekenPlus in de collectie?

Ook publicaties voor blinden en slechtzienden horen bij de nationale bibliotheekcollectie. De KB werkt daarnaast via het programma ‘Aangepast Lezen’ aan het toegankelijk maken van boeken, kranten en tijdschriften voor mensen met een leeshandicap. Bijvoorbeeld door middel van audiolezen, braillelezen, letterlezen en combilezen. De Bijzondere Collectie van de KB bevat vooralsnog slechts enkele tientallen moderne en oudere boeken voor blinde en slechtziende kinderen. De boekensets van PrentenboekenPlus vormen hier een goede aanvulling op.  

Hoe kun je Lodewijk I, koning der schapen inzien?

Je kunt Lodewijk I, koning der schapen en de andere prentenboekensets aanvragen via de KB-catalogus of het Centraal Bestand Kinderboeken. Je kunt de set dan inzien in de leeszaal Bijzondere Collecties. Werk je met kinderen met een visuele beperking en wil je graag PrentenboekenPlus lenen voor je leerlingen? Dat kan via de uitgever. Ook scholen die interesse hebben in een abonnement kunnen contact opnemen met de uitgever

Meer weten over dit werk?

Karin Vingerhoets
Collectiespecialist kinderboeken