De Bazar, 15 juni 1887

Chique damesmode zelf maken was in de tweede helft van de 19e eeuw niet ongewoon, zo blijkt uit een van de populairste tijdschriften op dit gebied: De Bazar. Dit tijdschrift verscheen voor het eerst in 1857. Het onderscheidde zich van andere tijdschriften, omdat het mode bracht naar een groot publiek. 

De Bazar, het 'tijdschrift voor fraaie handwerken', verscheen voor het eerst in 1857 bij de gebroeders Belinfante in ’s-Gravenhage. Zij hadden contacten met uitgevers van soortgelijke tijdschriften in het buitenland. Ze sloten een overeenkomst met Le Moniteur de la mode uit Parijs, waardoor zij de nieuwste modeberichten en platen direct in hun blad konden overnemen. Ook baseerden ze afbeeldingen en teksten op die van het Duitse tijdschrift Die Modenwelt, waarvan ook zusteruitgaven in Frankrijk, Engeland en Spanje verschenen. 

4 verschillende edities

Er zijn 4 verschillende edities van De Bazar. Het goedkoopste abonnement bood alleen het tijdschrift, terwijl duurdere abonnementsvormen werden aangeboden met knippatronen, op maat geknipte patronen naar keuze of zelfs ingekleurde modeplaten.

Lezerspubliek

De Bazar bracht mode voor een groot publiek, daarin onderscheidde het zich van andere tijdschriften. Met de instructies in het tijdschrift konden vrouwen de fraaiste en chiqueste kleding maken, vaak met behulp van naaimachines die toen in opkomst waren. Bij de jaargang 1898-1899 wordt zelfs een zogenoemde 'naaitafel' verloot onder de abonnees.

Hoe groot het publiek voor De Bazar precies was is niet te achterhalen. Wel is duidelijk dat het blad vooral werd gelezen door mensen met geld: niet iedereen kon zich stoffen als 'cachemir' veroorloven.

De Bazar in de KB

Niet alle nummers van De Bazar zijn bewaard gebleven. In de collectie van de KB ontbreken verschillende edities. Ook in het Nederlands Persmuseum en bij de Universiteit van Amsterdam zijn niet alle nummers van dit tijdschrift te vinden. De eerste 3 jaargangen zijn zelfs helemaal niet te vinden in een publieke collectie. Dankzij een advertentie uit 1899 weten we dat er ten minste 43 jaargangen van De Bazar zijn geweest, maar ook alle jaargangen van na 1893 zijn verloren gegaan.

Waar kan ik De Bazar bekijken?

Dit topstuk is digitaal te bekijken als bladerboek. Als je lid bent van de KB kun je verschillende nummers van dit tijdschrift ook aanvragen via onze catalogus.