Zoek je vaak naar publicaties in bijvoorbeeld Google Scholar of Bing? En gebruik je vaak online publicaties waar de KB een licentie voor heeft? Met de Lean Library- browserextensie krijg je eenvoudig toegang tot digitale bronnen. De extensie geeft je een melding als de KB toegang tot een publicatie biedt. Lean Library wijst je ook de weg naar vrij toegankelijke (open access) publicaties. Iedereen die lid is van de KB kan deze dienst gebruiken.

Hoe werkt Lean Library?

De Lean Library- browserextensie werkt als een stoplicht. Is het icoontje in je bladwijzerbalk groen? Dan biedt de KB waarschijnlijk toegang tot de publicatie die je hebt gevonden. Een grijs icoontje betekent dat er geen toegang is via de KB. Als het icoontje geel is, dan heeft de extensie een bericht voor je. Kom je uit bij een publicatie die niet beschikbaar lijkt te zijn via de KB? Dan probeert Lean Library een open access versie (een versie die vrij toegankelijk is) voor je te vinden. Meer weten? Bekijk het filmpje ‘Library Access – Access to research anytime, anywhere.

In welke browsers werkt Lean Library?

De Lean Library- browserextensie werkt in Chrome, Firefox, Edge, Opera, Safari en IOS. Als je met Internet Explorer werkt, dan is de Library Access geen browserplugin maar een stukje software dat je op je computer of laptop kunt downloaden. Op smartphones en tablets werkt de extensie niet. Je kunt dan gebruikmaken van de Academic Browser in de App Store

Lean Library downloaden

Je kunt de browserextensie downloaden via de downloadpagina van Lean Library. Selecteer ‘Koninklijke Bibliotheek’ en de extensie is klaar voor gebruik! Ben je ook al lid van een andere deelnemende bibliotheek (bijvoorbeeld een universiteitsbibliotheek), dan kun je de KB als tweede instelling kiezen.

Voor wie is Lean Library interessant?

Of je nu onderzoek doet voor privé- of professionele doeleinden, de Lean Library-browserextensie is interessant voor iedereen die vaak naar online literatuur zoekt. Iedereen die lid is van de KB kan deze dienst gebruiken. 

Doel van Lean Library

Met Lean Library zijn de bestanden waar de KB een licentie voor heeft beter en gemakkelijker beschikbaar. Dat geldt ook voor vrij toegankelijke bestanden. Hierdoor ben je minder tijd kwijt aan het vinden van toegang. En heb je meer tijd over voor je onderzoek. 

Contactpersoon Lean Library

Astrid van Wesenbeeck