UKB: samenwerking met Nederlandse Universiteitsbibliotheken

Om de toegang tot landelijke wetenschappelijke informatie en kennis te verbeteren, werken de Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de KB samen. Dit doen we onder de noemer Universiteitsbibliotheken & Koninklijke Bibliotheek (UKB). Op deze pagina vertellen we je wie er bij UKB betrokken zijn, en wat de doelen zijn van deze samenwerking.

Wie werken samen in UKB?

De KB werkt samen met de Nederlandse Universiteitsbibliotheken aan open toegang tot wetenschappelijke informatie en kennis, voor alle Nederlanders die willen leren en onderzoeken. Onder andere de Universiteitsbibliotheken van Leiden en Delft nemen deel aan UKB. De volledige lijst met samenwerkingspartners vind je aan het eind van deze pagina.

Door onze kennis en krachten samen te voegen, kunnen we onze gedrukte en digitale collecties beter inkopen, beheren en bereikbaar maken. Van tijdschriften en boeken tot aan informatiebestanden en oude handschriften. Zo ondersteunen we de vooruitgang van de wetenschap in Nederland. 

Werken aan open, duurzame toegang tot kennis

Samen zorgen de bibliotheken in UKB voor:

  • toegankelijke en vindbare wetenschappelijke informatie voor onderzoekers, docenten en studenten
  • vernieuwing van een gedeelde kennisinfrastructuur; via een beter netwerk vinden studenten, docenten en onderzoekers makkelijker de kennis die zij zoeken
  • een beter beschikbare Open Access voor en door Nederlandse Universiteiten
  • inspiratie en vernieuwing in het gebruik van collecties voor onderwijs en onderzoek
  • gezamenlijke ontwikkeling van kwaliteiten en vaardigheden van hun medewerkers.