de Bibliotheek op school

Wie graag en goed leest, komt verder in de wereld. Daarom is het belangrijk dat alle leerlingen en studenten, van jong tot oud, met plezier lezen en blijven lezen. De Bibliotheek op school stimuleert duurzame samenwerking tussen bibliotheken en onderwijsinstellingen, die zich inzetten voor een rijke leescultuur, zowel thuis als op school.

Hoe de Bibliotheek op school werkt

De lokale bibliotheken ondersteunen onderwijsinstellingen structureel bij leesonderwijs. Zij bieden onder andere kennis over leesbevordering, ondersteuning bij effectief leesonderwijs, een actuele en gevarieerde collectie en een instrument om het leesklimaat te meten.

De centrale bouwstenen van de Bibliotheek op school zijn: versterken van de leesomgeving op school, aantonen van de effectiviteit van de aanpak (monitoring en onderzoek) en vergroten van de deskundigheid van leraren, leescoördinatoren en leesmediaconsulenten in leesbevordering en informatievaardigheden.

De Bibliotheek op school voor professionals

Speciaal voor bibliotheek- en onderwijsprofessionals is er de website pro.debibliotheekopschool.nl. In de toolkits op deze website staan alle materialen die nodig zijn om de Bibliotheek op school uit te voeren, zoals handreikingen, informatie over opleidingen en instructies voor werkvormen.

Kunst van Lezen

De Bibliotheek op school is een van de drie programmalijnen van Kunst van Lezen. Dit sinds 2008 door OCW gefinancierde succesvolle leesbevorderingsprogramma wordt vanaf 2025 voortgezet als belangrijke schakel tussen de Bibliotheek en jeugdgezondheidszorg-, kinderopvang- en onderwijsinstellingen. Stichting Lezen en de KB, nationale bibliotheek coördineren Kunst van Lezen. De aanpak van dit programma rust op de vier pijlers die samen het woord LEES vormen: leesomgeving, expertise, evidentie en samenwerking.

De Bibliotheek op school wordt uitgevoerd door de lokale bibliotheken.

Meer informatie

Adriaan Langendonk
Programmamanager BoekStart en de Bibliotheek op school