Inhoudsblokken

We lichten 2 tentoonstellingen uit waar vanaf deze maand bruiklenen uit onze collectie te zien zijn. De KB leent geregeld collectiestukken uit voor tentoonstellingen, deze stukken zijn dan in bruikleen. We lenen de komende tijd onder andere het Evangeliarium van Egmond uit aan het Rijksmuseum van Oudheden. En in het Museum Catharijneconvent liggen 2 textiele boekbanden. 

Stukken in het Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden begint de tentoonstelling Het jaar 1000. Deze loopt van 13 oktober tot en met 17 maart. Hier ligt onder andere een 9e-eeuws handschrift uit onze collectie: het Evangeliarium van Egmond. Zoals de naam doet vermoeden is dit een boek met de 4 evangeliën uit de Bijbel. Het boek is bekend om de afbeelding van graaf Dirk en gravin Hildegard van ‘Holland’. Nu meer dan 1000 jaar later zijn zij de oudste Nederlanders van wie een afbeelding bestaat.

Een ander speciaal collectiestuk wat je in deze tentoonstelling kunt zien is een lapje stof uit het Evangeliarium van Egmond. Dit lapje komt waarschijnlijk uit dezelfde tijd als het evangeliarium en werkte als een soort gordijntje om een miniatuur te beschermen. Dat dit kwetsbare materiaal zo lang bewaard is gebleven is erg bijzonder.

Boekbanden in het Catharijneconvent

In de tentoonstelling Fashion for God  zijn 2 van onze textiele banden te zien. De eerste bevat het liedboek en album amicorum (vriendenboek) van ene Elisabeth Reid, uit begin 17e eeuw. De boekband is van rood fluweel met zilverdraad. De andere boekband bevat een bijbel en is gemaakt van witte zijde, geborduurd in vele kleuren zijde én goud- en zilverdraad. Het boekje sluit met behulp van verguld zilveren sloten. Van 14 oktober tot en met 21 januari is de tentoonstelling te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.