Inhoudsblokken

Het nieuwe nummer van het tijdschrift De Boekenwereld is verschenen. Eens per jaar verzorgt de KB een themanummer. Deze keer staat de kinderboekencollectie van de KB centraal. Hier lees je vast een voorproefje. 

Het themanummer over kinderboeken

Het themanummer ‘Kinderen als lezer of schrijver’ bevat artikelen die te maken hebben met het brede terrein van papieren collectiestukken van en voor kinderen: van schoolplaten en schoolleesboekjes tot boek- en bandillustraties, stripboeken, centsprenten, dierenverhalen, handgeschreven reisdagboekjes en brieven en natuurlijk kinderboeken. De rijk geïllustreerde artikelen zijn geschreven door KB’ers en externe experts, onder wie leden van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) en specialisten van diverse bibliotheken en musea. Zij geven een inkijkje in het huidige onderzoek naar Nederlandse en Nederlandstalige kinderboeken en andere collectiestukken voor en door de jeugd.  

Samensteller van het themanummer is Karin Vingerhoets, conservator kinderboeken bij de KB. Andere bijdragers vanuit de KB zijn Jeroen Vandommele (conservator na-middeleeuwse en moderne handschriften) over de bijzondere correspondentie tussen een jongen en zijn ouders in Nederlands-Indië tussen 1900 en 1908, Marcel Rijs (webredacteur) over de uiterlijke ontwikkeling van de bekende strip Sjors en Sjimmie, en Sophie Ham (conservator digital born collecties), over het verzamelen van kinderboekenwebsites.   

Voorproefje

Ben je nieuwsgierig geworden? Wij mogen vast het artikel van Sophie Ham delen, over de webarchivering van kinderboekenwebsites.  

Nu verkrijgbaar

De Boekenwereld is een uitgave van Amsterdam University Press en verschijnt 4 keer per jaar. Eens per jaar verzorgt de KB een themanummer. Ben je KB-vriend? Dan krijg je een exemplaar thuisgestuurd. Andere belangstellenden kunnen nu een nummer kopen in de KB-webwinkel. De prijs in de losse verkoop is € 17,95.  

Zie voor meer informatie en de inhoudsopgave ook de website van AUP