Inhoudsblokken

Onlangs is het KB_Datalab geopend. In deze ruimte kunnen onderzoekers gebruik maken van collecties die niet buiten de KB toegankelijk zijn. Zo kunnen zij toch onderzoek doen in en naar publicaties die vanwege privacyredenen of auteursrecht niet online staan of doorgeleverd mogen worden. 

Het KB_Datalab

Het KB_Datalab is een experimentele werkruimte waarin onderzoekers, onder bepaalde voorwaarden, gebruik kunnen maken van digitale collecties die uitsluitend binnen de muren van de KB geraadpleegd mogen worden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan speciale webcollecties uit het webarchief van de KB. De ruimte bevat 2 werkplekken die op aanvraag ingericht worden met apparatuur en collecties. Onderzoekers kunnen in het KB_Datalab de collecties bekijken, maar ook met software analyseren. Kopieën maken van de bestanden is niet mogelijk, maar onderzoekers kunnen onder bepaalde voorwaarden wel de resultaten van hun algoritmen meenemen. Ook zal de ruimte gebruikt worden voor presentaties, workshops en andere kleinschalige bijeenkomsten waarbij de digitale collecties van de KB centraal staan.

“Het is heel fijn dat we nu deze extra mogelijkheid hebben voor onderzoekers binnen ons reguliere aanbod aan dataservices. Zo start er binnenkort een PhD-onderzoeker die in het KB_Datalab gebruik gaat maken van de XS4All-collectie, een van de oudste webcollecties die we hebben. In het KB_Datalab kunnen we deze collectie ook full text aanbieden.”

Mirjam Raaphorst, coördinator dataservices

De KB en wetenschappelijk onderzoek

De KB vindt het belangrijk dat wetenschappelijk onderzoek zo toegankelijk mogelijk is. Zo zijn wij ondertekenaar van een convenant om de overgang naar Open Science te versnellen. Ook kunnen beginnende wetenschappers via het Researcher-in-Residence-programma gebruik maken van onze datasets en expertise. De realisatie van het KB_Datalab, waardoor onderzoekers toegang hebben tot data die normaal niet beschikbaar is, past goed in dit streven.