Oosterbaancollectie: Nederlandse Karl May-boeken

De Oosterbaancollectie in het kort

Het goud van Winnetou / Karl May; bewerkt naar de Engelse opvatting door Jan van Henegouwen. - [Antwerpen: Van Gelder], [1948].

  • Inhoud: verzameling Nederlandse Karl May-boeken uit de periode 1886-2006, geschonken door de heer Joan C. Oosterbaan. De boeken zijn onderdeel van de kinderboekencollectie
  • Omvang: 648 banden
  • Toegang: beschrijvingen vind je via het Centraal Bestand Kinderboeken. Zoek op “Collectie Joan C. Oosterbaan”. Je kunt de boeken inzien in de leeszaal van Bijzondere Collecties in de KB. 
  • Meer informatieKarin Vingerhoets

 

Inhoud van de Oosterbaancollectie

De Oosterbaancollectie omvat 648 Nederlandse Karl May-boeken uit de periode 1886-2006. Deze komen uit de nalatenschap van de heer Oosterbaan. Het is de meest complete verzameling Nederlandstalige Karl May-uitgaven die ooit bijeen is gebracht.

Achtergrond bij de collectie

Deel collectie Oosterbaan, zoals de boeken bij hem thuis stonden.

De Duitse schrijver Karl May (1842-1912) is vooral bekend van verhalen over Old Shatterhand en Winnetou in het ‘wilde westen’. En van zijn verhalen over Kara Ben Nemsi en Hadji Halef Omar in het Midden-Oosten. De 1e Nederlandse vertaling verscheen in 1882. Het werk van Karl May wordt nu nog steeds herdrukt, 140 jaar later. 

In juli 2008 ontving de KB een zeer omvangrijke collectie Nederlandstalige uitgaven van Karl May. Dit was een legaat (erfenis) van verzamelaar Joan C. Oosterbaan, die op 21 juni 2008 overleed. De heer Oosterbaan las in zijn jeugd De schat in het Zilvermeer van Karl May. Het boek maakte een onuitwisbare indruk op hem. Vanaf die tijd verzamelde hij alles van Karl May en bouwde hij een indrukwekkende verzameling op. Ook ging Oosterbaan op zoek naar aanvullende informatie over de verschillende series en uitgeversreeksen. Daarnaast zocht hij naar de oorspronkelijke Duitse teksten. Hij legde zijn bevindingen vast in een aantal naslagwerken. En hij zocht contact met andere belangstellenden en verzamelaars. Dit legde de basis voor de in 2006 opgerichte Karl May Vereniging.

De Oosterbaancollectie is van belang voor geïnteresseerden in het werk van Karl May, maar ook voor onderzoekers van de Nederlandse boekgeschiedenis in het algemeen. De collectie en het onderzoek van Oosterbaan bieden een rijk overzicht van de praktijk van het uitgeven in Nederland en België in de loop van de 20e eeuw.

Hoe kun je de Oosterbaancollectie inzien?

Portret van Karl May in sepia. Uit: Karl May: imaginäre Reisen : eine Ausstellung des Deutschen Historischen Museums, Berlin vom 31. August 2007 bis 6. Januar 2008 / hrsg. von Sabine Beneke und Johannes Zeilinger. - Berlin: DHM, 2007.

De beschrijvingen van de boeken in deze collectie kun je vinden in het Centraal Bestand Kinderboeken en de KB-catalogus via zoeken op ‘alle woorden’: “Collectie Joan C. Oosterbaan”. Je kunt als KB-lid de boeken aanvragen via de KB-catalogus en inzien in de leeszaal van Bijzondere Collecties. De boeken zijn (nog) niet digitaal beschikbaar. 

Je kunt de boeken en naslagwerken uit de Oosterbaancollectie niet lenen en mee naar huis nemen. Bibliotheken en musea kunnen wel aanvragen doen voor bruiklenen voor tentoonstellingen.

Literatuur

  • J.C. Oosterbaan en F.C. Roest, Karl May, de 'verschreven' schrijver: bewerking en receptie in Nederland. Krabbendijke: Van Velzen 2006.
  • J.C. Oosterbaan, Karl May-boeken zoeken in alle hoeken: de 21 zeldzaamste in Nederland. Krabbendijke: Van Velzen 2005. Verslag van een zoektocht naar zeldzame Nederlandse Karl May-boeken uit de periode 1886-1920.
  • J.C. Oosterbaan, F.C. Roest, Karl May's Bonanza van boeken bij Becht. Krabbendijke: Van Velzen 2002. Dit naslagwerk biedt een overzicht van de tussen 1907 en 1985 bij uitgeverij Becht verschenen Karl Mayboeken.
  • J.C. Oosterbaan en F.C. Roest, Karl May verzamelaars compendium. [S.l. : s.n.] 2002. Compendium bij ‘Een ketting van boeken’ uit 1999.
  • J.C. Oosterbaan, Een ketting van boeken. Krabbendijke: Van Velzen 1999. Naslagwerk met een bibliografisch karakter, over de boeken van Karl May die in Nederland en in het Nederlands zijn verschenen.

Website