ANP Radionieuwsbulletins 1937-1989

Inhoudsopgave

De collectie ANP Radionieuwsbulletins in het kort

  • Inhoud: collectie uitgetypte radionieuwsbulletins, aangevuld met handgeschreven aantekeningen, van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), in de periode 1937-1989. 
  • Omvang: bijna 1,5 miljoen radionieuwsbulletins, uitgetypt op circa 1,8 miljoen vellen papier.
  • Toegang: te vinden via Delpher
  • Meer informatie: Huibert Crijns.

Inhoud van de collectie ANP Radionieuwsbulletins

In de collectie ANP Radionieuwsbulletins vind je 1,8 miljoen vellen met uitgetypte teksten van radionieuwsbulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het zijn de teksten van radiojournaaluitzendingen die de nieuwslezers op de radio voorlazen. Op veel pagina’s staan ook handgeschreven aantekeningen en aanwijzingen van de nieuwslezers.

De collectie komt uit de periode 1937-1989. 1937 was het jaar waarin je de nieuwsbulletins voor het eerst op de Nederlandse radio kon horen. 1989 was het jaar waarin de ANP-bulletins voor het eerst digitaal werden gemaakt.

De collectie is niet helemaal compleet. De radionieuwsbulletins uit het begin van 1940 tot het moment waarop de radio-uitzendingen op last van de bezetter gestaakt werden, zijn te vinden bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het ANP. Die zijn niet gedigitaliseerd. Ook in de jaren direct na de oorlog, 1946-1949, ontbreekt veel.

  • ANP Radionieuwsbulletin van 10 maart 1966 over de trouwdag van prinses Beatrix en Claus von Amsberg. Bron: ANP.

Geschiedenis van de collectie ANP Radionieuwsbulletins

De ANP Radionieuwsbulletins zijn ontdekt in een villa waar ooit de Radionieuwsdienst van het ANP zat. Toen dit gebouw werd leeggehaald, vond men in de kelder in 750 dozen een reusachtige hoeveelheid uitgetypte teksten van radionieuwsbulletins. Medewerkers van de Stichting Film en Wetenschap (SFW) in Amsterdam legden contact met de Stichting ANP, de officiële eigenaar van de bulletins. Het materiaal werd ondergebracht in de Koninklijke Bibliotheek. De KB besloot in 2006 om het historische materiaal te digitaliseren en online beschikbaar te stellen via Delpher.

Waar kun je de ANP Radionieuwsbulletins vinden?

De radiobulletins die in het bezit zijn van de KB zijn allemaal gedigitaliseerd. Je kunt ze doorzoeken op het digitale platform DelpherDe papieren originelen zijn niet in te zien.

Literatuur over de collectie ANP Radionieuwsbulletins

Boek

  • Baggerman, J. A., & Hemels, J. Verzorgd door het ANP: vijftig jaar nieuwsvoorziening. Veen, 1985.