Centraal Bestand Kinderboeken (CBK)

Wil je weten welke kinderboeken je favoriete schrijver heeft geschreven? Doe je onderzoek naar sprookjesboeken of beweegbare prentenboeken? Heb je een oud kinderboek gekregen en ben je benieuwd of het zeldzaam is? Het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK) is de catalogus met kinderboeken van Nederlandse en Vlaamse bibliotheken en andere instellingen met een collectie kinderboeken. Je vindt er uitgebreide beschrijvingen van alle kinderboeken en andere publicaties die voor kinderen zijn gemaakt. Het CBK is gratis online te bezoeken. De KB beheert het CBK. 

Wat vind je in het CBK?

In het CBK vind je 345.000 beschrijvingen van vooral Nederlandstalige kinderboeken van de 16e eeuw tot nu. Ook vind je er beschrijvingen van 6.250 tijdschriften voor kinderen en jongeren en 4.500 centsprenten.

Veel oude kinderboeken en tijdschriften zijn gedigitaliseerd. Je kunt ze online bekijken en doorbladeren. Verder vind je in het CBK meer dan 70.000 beschrijvingen van boeken en artikelen over kinderboeken en jeugdliteratuur – in het Nederlands, maar ook in andere talen. Het CBK wordt dagelijks aangevuld met nieuwe beschrijvingen en meer links naar digitale versies.

In het CBK kun je zoeken op de naam van een schrijver, de titel en het jaar van uitgave, maar ook op trefwoord, genre, uitgever, drukker, taal en meer. We blijven de gegevens aanvullen, zodat de publicaties nog beter vindbaar worden. In de boeken en artikelen over kinderboeken en jeugdliteratuur vind je informatie over onder andere schrijvers, illustratoren en uitgevers van kinderboeken. Ook vind je er informatie over ontwikkelingen in jeugdliteratuur en over bepaalde genres, zoals sprookjesboeken, abc’s en pop-ups.  

Voor wie is het CBK?

Het CBK is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in kinderboeken van de 16e eeuw tot nu. Denk bijvoorbeeld aan studenten, onderzoekers, bibliothecarissen, docenten en verzamelaars.

Doel van het CBK

Het CBK brengt de kinderboeken uit de belangrijkste collecties van Nederland en Vlaanderen samen. Op die manier kunnen geïnteresseerden makkelijker zoeken naar materiaal dat speciaal voor kinderen is gemaakt.

Gebruik van het CBK

Het CBK is een belangrijke database voor mensen die onderzoek doen naar jeugdliteratuur. De database ligt aan de basis van veel belangrijke publicaties in dit vakgebied. Ook verzamelaars en handelaren gebruiken het CBK graag. Als een kinderboek niet in het CBK is opgenomen, dan is het vast heel bijzonder. In 2020 werden maandelijks gemiddeld 28.000 zoeksessies uitgevoerd, waarbij gemiddeld zo’n 7.500 pagina’s met uitgebreide gegevens van de boeken werden bekeken.

Contactpersoon