Collectiebehoud: het behoud van de fysieke KB-collectie

De expertise Collectiebehoud houdt zich bezig met het veilig bewaren en beschikbaar stellen van de fysieke collectie van de KB. Denk bijvoorbeeld aan het bewaren van boeken onder de juiste omstandigheden qua licht en klimaat, het begeleiden van bruiklenen of aan het restaureren van boeken. Op deze pagina lees je meer over wat deze expertise inhoudt.

Behoud van de collectie: preventieve conservering en restauratie

Bibliotheekmaterialen hebben te maken met natuurlijk verval. De kwaliteit van materialen kan achteruitgaan door bijvoorbeeld te vochtige of te droge lucht, insecten en licht. Maar ook door gebruik. We nemen verschillende maatregelen om dit verval te voorkomen (preventieve conservering). Ook restaureren we boeken en andere materialen als dat nodig is. Voordat we besluiten welke maatregelen er nodig zijn, doen we altijd eerst een onderzoek en maken we een analyse van de risico’s.

Preventieve conservering

Onder preventieve conservering vallen maatregelen die niet ingrijpen op het materiaal of het uiterlijk van de objecten. Denk onder andere aan:

  • beveiligde opslag
  • insecten- en schimmelcontrole
  • zorgen voor het juiste klimaat en verlichting
  • verpakken of ondersteunen

Restauratie

Is er restauratie van een object nodig? Dan voeren we restauraties uit volgens (inter)nationale ethische richtlijnen en professionele gedragscodes. We zorgen dat de collectie toegankelijk en hanteerbaar blijft, bij iedere maatregel die we nemen.

Een toegankelijke collectie, voor nu en in de toekomst

Collectiebehoud maakt het mogelijk dat de fysieke collectie veilig kan worden geraadpleegd, onderzocht, gedigitaliseerd of tentoongesteld. En dat betekent dat er, soms intensieve, zorg voor onze collectie nodig is. Zo houden we de collectie toegankelijk, voor nu én voor de toekomstige generaties. 

 

Fysieke collectie groeit jaarlijks

De fysieke collectie bestaat uit ongeveer 4 miljoen banden en groeit ieder jaar met rond de 50.000 nieuwe titels. Ter illustratie: de collectie is nu 215 kilometer lang! Jaarlijks worden er vele aanvragen verwerkt om de collectie in te zien.  

De KB-collectie in binnen- en buitenland

We tonen de collectie zowel in de KB als daarbuiten in tentoonstellingen. Binnen de KB tonen we de collectie in tijdelijke tentoonstellingen in de Topstukken-Expozaal. Culturele en maatschappelijke instellingen uit binnen- en buitenland vragen bruiklenen aan uit de KB-collectie.
 

Voor de pers: meer weten?

Helen Johnson
Persvoorlichter
06 - 42 26 88 11