Vriendenaankoop: de Grolierbanden

Met ruime steun van de Vriendenvereniging kocht de KB in de jaren 60 een zeldzame reeks van 5 Grolierbanden. Deze boeken behoren nu tot de topstukken van onze collectie.

Over de Grolierbanden

Waar komen de banden vandaan?

De banden zijn rond 1550 gemaakt in Frankrijk door de 'Cupid's Bow Binder' (de cupidoboogbinder). Dit is niet de echte naam van de binder, maar een noodnaam, omdat we de juiste naam niet weten. De banden komen uit de collectie van de Franse 17e-eeuwse boekenverzamelaar Jean Grolier. Hij heeft de werken laten binden in prachtige banden, zoals hij altijd liet doen. Daarom noemen we de banden nu Grolierbanden.

Hoe zien de banden eruit?

De banden zijn gemaakt van donkerbruin kalfsleer. Dit leer is in verschillende kleuren beschilderd met lakverf en bestempeld met goud. Elke band heeft een patroon van elkaar doorsnijdende linten gecombineerd met bogen en losse stempels. De patronen op de verschillende banden lijken op elkaar, maar zijn nooit precies hetzelfde. Op de voorkant van elke band staat het eigenaarsmerk van Grolier en op de achterkant zijn devies (een soort motto).

  • Voorkant van de eerste band uit de reeks Groliers. De band is van donkerbruin leer en bestempeld met gouden blaadjes en linten.

Wie heeft de tekst in de boeken geschreven?

De banden bevatten de werken van Joannes Chrysostomus (ca. 345-407). Hij was een beroemd prediker, aartsbisschop van Constantinopel en een van de kerkvaders. In 1568 kreeg hij van de paus de eretitel ‘kerkleraar’.

Zeldzame uitgaven

Wereldwijd zijn er op dit moment minder dan 600 Grolierbanden bekend. Daarvan zijn er maar 7 in Nederlandse openbare collecties, waarvan 5 in onze collectie. Totdat de KB de reeks Groliers kon kopen, was er zelfs maar 1 Grolierband in heel Nederland. Het gaat dus om een zeer zeldzame reeks boeken. Daarom rekenen we deze banden nu tot de topstukken van onze collectie.

De Groliers in beeld en onder de loep

Over de bibliotheek van Jean Grolier zijn veel boeken en deelstudies verschenen. Al in de vroege 18e eeuw was er veel aandacht voor de banden, met name onder Engelse verzamelaars. De Groliers die nu onderdeel zijn van de collectie van de KB hebben ook tot verschillende studies geleid. Ook zijn deze banden al vaak tentoongesteld in Nederland en in het buitenland.