Manifestgroep

De lokale bibliotheken en de KB werken samen met verschillende partners in het programma Bibliotheek en basisvaardigheden, waarin we mensen helpen omgaan met de digitale overheid. Een van die partners is de Manifestgroep. Hierin zitten grote uitvoeringsorganisaties van de overheid. We vertellen je op deze pagina meer over onze samenwerking met deze groep.

Samen helpen we burgers met de digitale overheid

In het programma ‘Bibliotheek en basisvaardigheden’ werkt de KB samen met de lokale bibliotheken en met 13 partners van de Manifestgroep. Dat zijn onder andere de Belastingdienst, CBR, DUO en Het CAK. De volledige lijst met uitvoeringsorganisaties vind je onderaan deze pagina.

Veel overheidsloketten zijn inmiddels gesloten en de uitvoeringsorganisaties van de overheid realiseren zich dat een grote groep mensen moeite heeft met de digitale overheid. Het is voor veel mensen niet duidelijk hoe ze bijvoorbeeld hun belastingen en toeslagen online kunnen regelen, of hoe ze een DigiD kunnen aanvragen of online een boete kunnen betalen. De overheid en de KB zijn daarom een samenwerking aangegaan, waarbij de KB de lokale bibliotheken ondersteunt om mensen dicht bij huis te helpen met dit soort dingen. 

Zo is er in in steeds meer bibliotheken een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). De KB zorgt onder andere voor training van bibliotheekmedewerkers en brengt de informatiepunten door het hele land onder de aandacht. Daarnaast verwijzen de uitvoeringsorganisaties mensen die moeite hebben met computers en internet, door naar een bibliotheek bij hen in de buurt. Hier kunnen ze deelnemen aan digivaardigheidscursussen zoals Klik & Tik en Digisterker. 
 

  • Een bibliotheekmedewerker helpt een klant bij het Informatiepunt Digitale Overheid.

Maatschappelijke impact van deze samenwerking

In Nederland zijn ongeveer 4 miljoen mensen niet digitaal vaardig genoeg om mee te komen in de maatschappij. Door samen te werken met de lokale bibliotheken en de Manifestgroep, dragen we bij aan een digitaal inclusieve samenleving. Dat is een samenleving waarin iedereen mee kan doen, ook online.